A srác, aki letörölhetett volna minden a YouTube-ról, de nem tette

Tbg
TECH
2015 április 02., 20:11
comments 79

Kamil Hismatullin orosz hacker egy napon örömmel nyugtázta, hogy a Google elindította Vulnerability Research Grants programját.

Ebben díjazás fejében arra kérte a programozni tudókat, hackereket, hogy keressenek a szolgáltatásain biztonsági réseket, és ha ilyet találnak, a feltalálásért cserébe pénzt kapnak majd.

Hismatullin úgy gondolta, a hétvégéit rászánja erre a projektre. A YouTube-ot választotta, és néhány óra alatt rájött, hogyan tud pillanatok alatt bármilyen videót teljese eltüntetni a YouTube-ról.

Lehet, hogy Vlagyimir Putyin vagy Barack Obama atomhatalmak vezetőiként két perc alatt meg tudnak ölni több millió embert, de Hismatullin arra is képes volt, hogy megsemmisítsen több billiárd nézettséget a világ legnépszerűbb videómegosztó oldalán.

Egy pillanat alatt eltűnt volna a netről a Gangman Style, a Charlie Bite My Finger, Rihanna és Justin Bieber összes videója, de Mr Busta,  Majka és Dancsó Péter videói is veszélyben voltak.

Hismatullin blogján mutatta be, hogyan működött tömegpuszító fegyvere, majd gondolt egyet, és elküldte a hibáról szóló levelét a Google-nek, akik pár óra alatt kijavították a hibát.

Az orosz hacker mindössze ötezer dollárt kapott a felfedezésért és egy nagy köszönetet. Ahogy egyébként az egyik poszt alatti kommentben bevallja: ennél egy kicsit többre, 15-20 ezerre számított.

Még szerencse, hogy ilyen jó szíve van! (Gawker)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.