Pockokat akartak irtani, tömeges őzpusztulás lett a vége

ÁLLAT
2015 április 04., 07:50
comments 87

Mostanra biztossá vált, hogy a pockok ellen kirakott, kukoricába kevert Prokum B nevű készítmény miatt hullott el legalább 50, de akár száz őz is Orosházánál. A vadászok és a földhasználók egymás elől szállítják el a tetemeket, azok után ugyanis jelentős kártérítést kell fizetni - írja a Népszabadság.

Békés megyében tavaly nagy gondott okozott a pocokinvázió, ami miatt az orosházi Dózsa Tsz volt földjein március elején többmázsányi pocokmérget raktak ki a földhasználók. A Prokum B nevű szer szántóföldi használatát több EU tagállamban engedélyezik, nálunk pont a vadon élő állatok védelme érdekében nem. Most kiderült, miért szigorúbbak a magyar hatóságok.

A helyi vadásztársaság tagjai Orosháza külterületén egy hatalmas búzatáblában több elhullott őzt találtak a napokban. Szakemberek mintát vettek a kihelyezett, gyanús csaliból, ebben is és az elhullott állatok belsőségeiből is kimutatták a Prokum B hatóanyagát.  Emiatt a megyei kormányhivatal növényvédelmi bírság kiszabását kezdeményezi a mérget kihelyező a gazdasági társaság ellen - írja a beol.hu.

Nem csak ennyi lesz a következménye a tömeges állatpusztulásnak, kártérítési perek is indulhatnak. A Népszabadság szerint 50-100 őz hullott el. Azért nem tudják még pontosan, mert ez a fajta méreg lassú kínhalált okoz, több nap alatt pusztulnak el az állatok. A vadászok ráadásul azzal gyanúsítják a földhasználókat, hogy elássák az általuk összeszedett tetemeket. Egy őzsuta ára egyébként 50-60 ezer forint, de egy bak ára megfelelő aganccsal akár 800 ezer-egymillió forintot is lehet.

Ráadásul nemcsak őzek hullottak el, hanem nyulak és fácánok is. Sőt, akár védett ragadozó madarak halálát is okozhatta, hogy ettek az elhullott állatok mérgezett húsából.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy nyilatkozott, hogy figyelemmel kísérik az ügyet, és ha bármilyen bűncselekmény gyanúja merül fel, elrendelik a nyomozást.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.