Az oroszok kilóra megvették a francia szélsőjobbot

2015 április 5., vasárnap 10:00
568
A Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen a helyhatósági választások eredményhirdetésén. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA.

Kiszivárgott dokumentumok szerint a Nemzeti Front a krími népszavazás elismeréséért cserébe kaphatott meg egy kilencmillió eurós hitelt egy orosz banktól. A furcsa hitellel korábban mi is foglalkoztunk. A orosz ellenzéki hackercsoport, az Anonymous International szerezte meg Timur Prokopenkónak, a Kreml belbiztonsági osztályának a vezetőjének az emailjeit. A hackerek a leveleket fel is töltötték a weblapjukra. A Telegraph arról ír, hogy Prokopenkó és egy "Kostia" nevű ember - a hackerek szerint Konstantin Rykov parlamenti képviselő - több levelet váltott Marine Le Pen ügyében.

  • Kostia: Marine Le Pen hivatalosan is elismerte a krími népszavazást.
  • Prokopenkó: Nem okozott csalódást
  • Kostia: Kénytelenek leszünk meghálálni a franciáknak így vagy úgy. Ez fontos!
  • Prokopenkó: Igen. Szuper!

Nyolc hónappal később a Nemzeti Front kapott egy kilencmillió eurós hitelt az Első Cseh-Orosz Banktól. Marine Le Pen szerint egy szimpla pénzügyi tranzakció történt, aminek semmi köze a korábbi kijelentéseihez. Azért kellett ehhez a pénzintézethez fordulniuk, mert a francia bankok nem álltak szóba velük, és így tudták finanszírozni a kampányukat. A Nemzeti Front a vártnál kissé gyengébben, de azért nagyon erősen szerepelt a helyhatósági választáson.

Kovács Béla kémkedéssel vádolt jobbikos EP-képviselő "választási megfigyelőként" legitimálta a komolyan vehető választási szervezetek szerint elcsalt népszavazást. Az egész hitelcsomag 40 millió euróról szól, aminek a javát a párt a 2017-es elnökválasztásra szeretné fordítani. (Telegraph)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt