Egy dologra lett volna jó a tankönyvipar államosítása, de azt most megszüntetik

POLITIKA
2015 április 07., 09:31
comments 363

2015/2016 tankönyvrendelésben a korábbiakhoz képest a következő változások lesznek:

  • (...)

  • iskolai szintű lesz a szállítás, nem lesznek előre elkészített tanulói csomagok,

  • (...)

Ezt csak úgy mellékesen jegyzi meg a többi változás között az iskoláknak küldött múlt heti levelében a Könyvtárellátó Nonprofit Kft., a Kello, a magyar közoktatás államosításának egyik szimbolikus intézménye. Ez az egy sor gyakorlatilag azt jelenti, hogy két év után újra az iskoláknak kell összeállítaniuk a tankönyvcsomagokat, miközben a Kellót elvileg pont azért is hozta helyzetbe a kormány, hogy levegye az ilyen terheket a sulikról, és minden profibban menjen, mint addig.

A tankönyvpiac államosítását 2013-ban dobta fel a kormány. Akkor, év végén mondta Hoffmann Rózsa ezzel kapcsolatban a saját és a magyar állam működésének lényegét tökéletesen összefoglaló mondatot, mely szerint

"a kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez."

Arról is beszélt a bevezetéskor, hogy

“a Könyvtárellátó (...) országosan egységes, áttekinthető, tanulói szintű tankönyvellátást hoz létre, amely egy magasabb minőségű szolgáltatás keretében az iskolák és a szülők számára számos előnnyel jár.”

A Kello színre lépése a 2013/14-es és a 2014/15-ös tanévben is emlékezetes volt.

Az első évben a központosítás hihetetlen tankönyvkáoszt hozott, 38 ezer könyv nem érkezett meg időben a sulikba, volt, ahol a féléves bizonyítványosztás idején sem sikerült még minden tanévkezdésre ígért könyvet kiszállítani.

A kormány szerint egyébként sikertörténet volt az átszervezés.

Miután kiderült, hogy a Kello egyedül nem bír a feladattal, a 2014/15-ös körbe már közmunkásokat és rendőröket is bevontak. 2014 nyarán diákmunkásokkal csomagoltatták a tankönyveket, egyikük így írt nekünk a munkáról:

"ha tegnap 60 csomagot nem basztunk el, akkor egyet se."

Ennek megfelelően megint baj lett, bár jóval kisebb, mint egy évvel korábban.

A könyvek ugyan többnyire megérkeztek, csak az egyes csomagokat állították össze hibásan, volt, ahol 20 százalékos volt a rontott könyvek aránya. Ez például egy beszédes videó a kavarodásról. A kormány ebben az évben is sikeresnek ítélte a munkát, de most január elején azért lecserélték a Kello vezérét.

Ebben a helyzetben nyilván újra nekifuthatott volna az állami cég egyik fontos feladatának, és lehet, hogy a 2015/16-os tanévben, harmadik nekifutásra jobban összejött volna a 2013-ban beígért "tanulói szintű tankönyvellátást". A Kello viszont, mint a levelükből látszik, nem ezt az utat választotta.

"Megszűnt a diákok nevére szóló előcsomagolás, vagyis megszűnt az átalakított tankönyvrendelés egyetlen pozitívuma. Persze akkor lett volna ez valódi előny, ha rendesen készültek volna el a csomagok... A Kello tehát nem a javítást választotta, hanem a munka lepasszolását. Azt a munkát, amit megszámlálhatatlan köz- és diákmunkással hónapokon át végeztek, egyszerűen rálőcsölték az iskolákra"

Ezt egy tankönyvekért felelős tanár mondta nekünk. Azt is, hogy

"nálunk az egész tanári kar majd a tankönyvek szortírozását fogja végezni augusztus utolsó hetében (ingyen), Ez ám az életpálya!"

A Kello egyébként 2013-ban teljes éves teljesítményével (beleértve a botrányos kiszállításokat) összesen 259 millió forintos nyereséget ért el.

Egyébként még legalább két fontos változtatás lesz.

  • "nem küldünk előre díjbekérőt a fizetős diákoknak, a leszállított könyveket számlázzuk ki, a fizetős diákok számláit egyben az iskolának küldjük ki"
  • "hit- és erkölcstan könyvek rendelése állami fenntartású iskolák esetében a hiteserkolcstan.kello.hu felületen történik".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.