Kigyulladt egy orosz atomtengeralattjáró

külföld
2015 április 07., 12:40
comments 127
photo_camera Egy Oscar-II osztályú tengeralattjáró

Hegesztési munkák közben kigyulladt egy orosz atomtengeralattjáró, a K-266 "Sas" (Arjol)*, Szeverodvinszkben. A Ria Novosztyi jelentése szerint nagyjából húsz négyzetméteres területen ég a hajótest szigetelése.

Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy a tűz fenyegeti-e az Oscar-II osztályú tengeralattjáró nukleáris reaktorait - két OK-650 típusú, 190 MW teljesítményű nyomotvizes reaktor hajtja a hajó turbináit.

A K-266 "Sas" az Északi Flottánál szolgál - annál, aminél nemrég nagy készültséget rendelt el Putyin, és aminek komoly szerepe van az oroszok északi-sarki hegemóniájának kialakításában is.

A hetvenes években kifejlesztett Oscar-II osztályú tengerallatjáró volt a 2000. augusztus 12-én, a fedélzetén 118 fős személyzettel a Barents tengeren száz méter mélyen megrekedt Kurszk is. (Via RT)

UPDATE 15:05:

A Gazetta.ru értesülései szerint a k-266-os reaktorait még a tűz kitörése előtt leállították.

A Telegraph összesítése szerint Oroszországban összesen 11, Oscar-II osztályú tengeralattjárót gyártottak. A Kurszk elsüllyedt, kettőt leszereltek, a most kigyulladt Sassal együt nyolc ilyenje van az orosz flottának. A Sast 2013 novemberében vitték szárazdokkba, a tervek szerint 2016-ban állt volna újra szolgálatba.

*Pontosítás: Az RT angol szájtján Oryol-ként hivatkoztak a tengeralattjáróra, ezért tévesen Oriolnak írtam a cikk első változatában. Valójában Орёл (angol átírásban Orel) a neve, ami sast jelent. A hibáért elnézést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.