Tényleg kifizettetik a csalók által okozott károkat azokkal, akik nem csaltak

bűnügy
2015 április 10., 13:55
comments 508

Orbán Viktor elmondta reggel az állami rádióban, hogy a brókerek visszataszítóak, nem sokkal később pedig eldőlt, hogy a "brókerek" fognak fizetni azért, hogy csalók férkőztek közéjük.

A befektetővédelmi alap, a BEVA többségben lévő, államilag befolyásolható tagjai gyorsan eldöntötték péntek délelőtt, hogy a pénzügyi szektor fog fizetni a Quaestor fiktív kötvényei után, aminek a leleplezése egyébként az állam feladata lett volna. A kormány és az MNB azt is átviszi, hogy 6 millió helyett 30 millió forintig kártalanítsák a kötvénykárosultakat. Ezzel egy elég masszív veszteséget tolnak rá a pénzügyi szektorra, ami, úgy tűnik, leginkább a talpon maradó brókercégeknek fog fájni.

A Quaestor fiktív kötvényei

A most futó "brókerbotrányok" igazán botrányos része, a Quaestor valójában nem is brókerbotrány, hanem inkább kötvénybotrány vagy piramisjáték. Volt egy üzletember – Tarsoly Csaba –, aki szép lassan összegrundolt egy egyre több dologgal (főleg ingatlannal) foglalkozó vállalatcsoportot. Ezt állami és kereskedelmi banki hitelek mellett a lakosság körében agresszív ügynökhálózattal terített kötvényekből finanszírozták. Azért, hogy a saját kötvényeiket még vonzóbbá tegyék a megtakarítani igyekvő lakosságnál, lehetővé tették, hogy el lehessen adni, vagy vissza lehessen váltani a Quaestor saját kötvényeit (ez az egyetlen brókerszál a történetben).

Rengetegen vették ezeket a kötvényeket, amiben az állam több vonalon is szerepet játszott: az MNB (korábban elődje, a PSZÁF) mindent ellenőrzött, engedélyezett és rendben talált, és az is megnyugtathatta a bizalmatlankodókat, hogy a Quaestor közismerten jóban volt több kormánytaggal, és üzletelt az állammal több ponton.

Csakhogy közben egyre nagyobbak lettek a veszteségek, ezért Tarsoly és a Quaestor a bűn útjára lépett: elkezdtek olyan kötvényeket is kibocsátani, amik valójában nem is léteztek, bizonyos kötvénysorozatok darabjait többször is értékesítették. Ezek voltak a mostanában gyakran emlegetett fiktív kötvények. Aztán nemrég fény derült erre, Tarsolyék még kaptak egy kis időt az ügyészségtől, hogy kiürítsék a céget, és bedőlt az egész. Maradt 32 ezer elégedetlen és dühös ember, akinek, ha nem történik semmi, ugrik a megtakarítása.

Kártalanítás, kártalanítás

A vállalati kötvények, mint itt megpróbáluk megírni, kockázatos dolgok, és ha valaki kuporgatja a pénzt, és be akarja tenni valahova, akkor minden oka megvan arra, hogy tisztában legyen ezekkel a kockázatokkal. Általánosan: aki vállalati kötvényt vesz, az – ha az adott cég csődbe megy – akár az összes pénzét elbukhatja, amit kölcsönadott a vállalatnak. A Quaestor kötvényeinek kibocsátási prospektusában elég tisztán benne volt, hogy azokra nem vonatkozik a BEVA hatálya.

Persze abban vannak ellentétes vélemények, hogy mivel a Quaestor esetében bűncselekmény is történt, ezért mégiscsak felmerül a BEVA szerepe. Például pénzt adtak a Quaestor brókercégének (hogy az kötvényt vegyen belőle), amit aztán nem láttak viszont. De ez az érv annyira mégsem tűnik erősnek: nem az volt a gond, hogy a kötvényeket a brókercég eltüntette, hanem az, hogy alapvetően nem is létezett a kötvény, és a cég aztán csődbe ment, szóval duplán nem ért semmit. És valószínűleg nem is voltak biztosítva a kötvények, hiszen, mivel fiktívek voltak, ezért nem is fizethetett ezekre a Quaestor a biztosítási díjat. Mindenesetre ez egy bonyolult jogi kérdés, és ebben a hozzáértők között konszenzus van.

A politikusok viszont úgy döntöttek, hogy jogi kérdés helyett politikai kérdés lesz a kártalanításból.

Mindenkit kártalanítani kell. Érthető, hogy ezt szeretnék a politikusok, hiszen amíg erről van szó, addig sem az állam felelősségéről beszélnek (különösen szórakoztató, amikor a kormány nagyhangú képviselői, így Orbán Viktor vagy Lázár János azzal büszkélkednek, hogy a DRB és a Buda-Cash kártalanítás milyen flottul megy – mintha az ő pénzükből ment volna a dolog, vagy akár állami pénzből).

És ugyan politikai kérdés lesz, de akinek fizetnie kell, azok a szereplők lesznek, akik a kérdésben ártatlanok. A befektetési szolgáltatók általánosan fizetnek, attól függetlenül, hogy mit kellett volna tudniuk a lakossági kötvényeseknek, és miket mulasztott el az állam.

(Az egyébként máig tisztázatlan kérdés, hogy az ügyészek által papíron kihozott közel 70 milliárdos Buda-Cash-vagyon és a több mit 150 milliárdos Quaestor-vagyon mennyire felel meg a valóságnak – pedig a kártalanításban legelsősorban ennek kellene szerepet játszania.)

Így is lett: új piactorzítás

A befektetővédelmi alap, a BEVA úgy döntött ma, hogy – minden jogi szakvéleménytől függetlenül – fizetnek a Quaestor fiktív kötvényei után. A BEVA igazgatóságának 7 tagjából négyen szavaztak igennel, ketten nemmel, egy valaki pedig tartózkodott. Bár azt nem tudni, hogy ki hogyan szavazott, de sejthető, hogy a két MNB-s és az egy (az MNB tulajdonában álló) Keler által delegált tag hogyan döntött, ugyanis az MNB már rég arra az álláspontra jutott, hogy a BEVA-nak kell fizetnie.

A Fidesz pedig, amint azt tegnap egy tévéműsorban elmondta Rogán Antal, olyan törvényjavaslatot fog benyújtani, ami az eddigi 6 milliós értékhatárt 30 millióra emelné, és minden Quaestor-károsultat ekkora értékig kártalanítanának a BEVA pénzéből.

A BEVA forrásait túlnyomó többségben befizető bankok abban reménykednek, hogy a bankadóból majd leírhatják a pluszterheket. Erre utalt Orbán Viktor is a péntek reggeli közrádiós interjújában, amikor szóba hozta az EBRD-vel kötött, Magyarországon nem sokat (legfeljebb a bankárok körében) reklámozott megállapodást, amiben a kormány vállalta, hogy egyoldalúan nem tesz már új terhet a bankszektorra. Ha leírják a bankadóból a BEVA-feltöltést, akkor abból egyébként úgy fog lyuk keletkezni a költségvetésen, hogy abból előny sem származna. Mert a bankoknak nem lesz több pénze, amiből hitelezhetnének. Mindenesetre hétfőn lesz egy egyeztetés a Bankszövetség és a kormány között a témában.

A befektetővédelmi alap befizetői között ugyan többségben vannak a bankok, de vannak ott kisebb-nagyobb brókercégek és egyéb befektetési szolgáltatók. Ha ők nem kapnak a megemelt BEVA-befizetésért cserébe valamilyen adókedvezményt, abból egy újabb fölösleges piactorzítás lesz. A független brókercégek vezetői már arról beszélnek, hogy ebben az esetben inkább megéri majd elmenni mondjuk Szlovákiába, és onnan szolgáltatni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.