Újabb illiberális siker: Oroszországban betiltják a mémeket

jog
2015 április 10., 18:45
comments 266

Most bezzeg hallgatnak azok, akik szerint nekünk nincs mit tanulnunk Vlagyimir Putyin Oroszországától. A QZ-n jelent meg egy részben nagyon vicces, részben vérfagyasztó írás arról, hogy az orosz médiahatóság egy bírósági ítéletre hivatkozva betiltja a mémeket.

A döntés értelmében tilos hírességek fotóit a kép eredeti kontextusától eltérően felhasználni.

A hivatalos verzió szerint egy nemzetközileg ismeretlen orosz énekes, Valeri Syutkin jogait sértette egy mém, amin egy másik előadó nagyon nyers, nőgyűlölő szövegeit tették az ő képei alá. Mondjuk mintha Balázs Pali perelt volna, mert Mr Busta szövegeit írják az ő fotói alá.

Szóval az ebben az ügyben született ítélet miatt tiltja most a mémeket az orosz médiahatóság, és nem nehéz elképzelni, hogy ezen az elven aztán félmeztelen Putyin cápán lovagol típusú képeket is bármi mikor le lehet szedetni.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.