Bukhat a vád a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség eladásának ügyében

POLITIKA
2015 április 11., 07:32

A szövevényes, és valóban gyanús ügy újabb fejleményeiről a HVG számolt be. Ez az egész még egy, a Quaestor-Tarsoly-Kiss Szilárd-vízumközpont-letelepedési kötvény fémjelezte korszak előtti történet.

Az 1982-ben felépített moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség kihasználatlan épületét 2005 és 2008 között értékesítette a magyar kormány. Viktor Vekszelberg orosz milliárdos Luxembourgban bejegyzett cége 23 millió dollárért vette az épületet, amit szinte egyből továbbpasszolt az orosz államnak, 100 millió dollárért. Az ügyészség még 2009-ben kezdett nyomozni a gyanús különbözet miatt.

Az ügyészség a kormányváltás után indult be igazán. 2010. októberében bíztak meg két szakértőt, hogy készítsenek értékbecslést az épületről. Az értékbecslés alapján az ügy bíróságra is jutott. A fő vádlottak Székely Árpád korábbi moszkvai nagykövet, Horváthné Fekszi Márta volt külügyminisztériumi államtitkár és Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezérigazgatója.

Sok szabálytalanságra már fény derült - a vevő például a szerződés aláírása előtt átutalta a pénzt - de a tárgyaláson az értékbecslők lényegében visszavonták a korábbi állításaikat. Kiderült, hogy nem vették figyelembe azt az apróságot, hogy egy 1973-as kormányközi egyezmény miatt az orosz félnek vétójoga volt az épület hasznosítását illetően, illetve hogy a telek orosz állami tulajdonban maradt. Úgy tűnik, hogy Viktor Vekszelberg verte át az orosz kormányt, nem pedig a magyarok adták el mélyen ár alatt az ingatlant.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.