Kongó és Venezuela fölött csapkod a legtöbb villám

Tbg
tudomány
2015 április 11., 15:01
comments 21

Marha jó térképet készített a NASA: az 1995 és 2013 közötti időszakban az egy négyzetkilométerre eső éves villámlások átlagát felvitték egy térképre, így jól látható, hogy hol a legintenzívebbek a villámlások a világban.

photo_camera (Forrás: NASA EO)

Sokkal több villámlás történik szárazföldek felett mint a tengeren, ennek egyszerű a magyarázata: a földfelszín sokkal gyorsabban felhevül a napsütés hatására, mint a vizek, ezért nagyobb instabilitást idéz elő a felette lévő atmoszférában is.

A legtöbb villám A Kongói Demokratikus Köztársaság felett és érdekes módon egy venezuelai tó, a Maracaibo felett csap le, de májusban egy indiai völgyben is (Brahmaputra) rendkívül magas a villámlások száma. (NASA EO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.