Rágyúrunk az orosz embargó esetleges megszüntetésére

gazdaság
2015 április 11., 11:19
comments 34

Amennyiben sikeres lesz az orosz élelmiszerbiztonsági ellenőrök által a magyar élelmiszer-feldolgozó cégeknél áprilisban sorra kerülő audit, akkor az orosz embargó megszüntetését követően a magyar cégek azonnal megkezdhetik termékeik kivitelét az orosz piacra, mondta Budai Gyula az MTI-nek.

Az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos (OáEEFKIFMB) az orosz-magyar kormányközi bizottság április 9-10-én Kazanyban tartott üléséről hazatérőben beszélt az orosz auditorok április 20-30. közötti vizsgálatáról.

Az orosz állategészségügyi hatóság szakértő csoportja ekkor Magyarországra érkezik,

és 22 magyar, főleg húsfeldolgozó céget vizsgál meg, hogy megfelelnek-e az orosz hatósági előírásoknak. Ezek olyan cégek, amelyeket az embargó előtt már auditáltak, és érdemesnek tartottak arra, hogy termékeik Oroszországba kerüljenek.

Budai Gyula szerint az orosz audit várhatóan sikeresen zárul, mivel a magyar élelmiszerbiztonsági előírások a legszigorúbbak közé tartoznak Európában.

Budai Gyula hozzátette, hogy Magyarország az EU tagjaként az unió döntését tiszteletben tartja az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban, és betartja az előírásokat, amelyek a tagállamokra vonatkoznak, de készül a szankciók megszüntetését követő időszakra. A kiviteli tilalom nagy károkat okoz a magyar mezőgazdaságnak, és az Oroszország elleni intézkedéseket előbb-utóbb felül kell vizsgálni az Európai Unióban Budai Gyula szerint.

Az Orosz Föderáció részeként működő Tatár Köztársaság fővárosában, Kazanyban Szijjártó Péter főkonzulátust is nyitott. Kéne egy Kiss Szilárd kaliberű agrárszakember oda.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.