Venezuelával csípkedték Obamát a latin-amerikaiak

Az amerikai és a kubai elnök az egymással folyó párbeszéd és együttműködés elmélyítése mellett foglalt állást, hangsúlyozva, hogy le kell zárni a múltat, a jövő felé kell tekinteni.

Az Egyesült Államok "nem lesz a múlt foglya" sem a Kubához, sem a latin-amerikai térség egészéhez fűződő viszonyában - hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) csúcstalálkozóján.

Obama és Castro pénteken Panamavárosban. (AFP PHOTO / PANAMAI ELNÖKSÉG)

"A hidegháború véget ért" - mondta Obama, hozzátéve, hogy nem kíván belemerülni olyan vitákba, amelyek még az ő születése előtt kezdődtek. A problémákat úgy akarja megoldani, hogy az egész térséggel együttműködik.

"Történelmi pillanatnak" minősítette az AÁSZ mostani csúcstalálkozóját, amelyen most először van jelen a térség mind a 35 államának vezetője, így Kubáé is. Úgy vélte: az Egyesült Államok és Kuba politikai közeledése az egész térség számára fordulópontot jelent.

Obama ugyanakkor némi védekezésre is kényszerült ezen a fórumon. Rafael Correa ecuadori elnök ugyanis élesen bírálta Washingtont, szerinte e nagyhatalom "folytatja törvénytelen beavatkozását" Latin-Amerikában.

Példaként említette a Venezuela és az Egyesült Államok között kialakult feszültséget. (Az Egyesült Államok márciusban szankciókkal sújtott hét venezuelai tisztségviselőt emberijog-sértés és korrupció vádjával, Venezuela válaszul kiutasította az országból az Egyesült Államok caracasi diplomatáinak többségét).

Az amerikai elnök e bírálatra reagálva elismerte, hogy országa emberi jogi területen folytatott politikája nem volt mindig helyes, de - fűzte hozzá - nem tekinti beavatkozásnak, ha felemeli szavát bizonyos helyzetekben, amikor az emberi jogokról van szó.

Raúl Castro kubai elnök felszólalását a jelenlévők üdvrivalgással fogadták. Beszéde mintegy negyven percig tartott, s ebben ő is békülékeny hangot ütött meg északi szomszédjával szemben. Kedvezően értékelte amerikai kollégájának bejelentett szándékát, miszerint hamarosan leveszi a szigetországot a terrorizmust támogató országok listájáról.

Raúl Castro "felmentette" Obamát az előző amerikai elnökök által követett amerikai politika miatti felelősség alól. A pulpituson "becsületes embernek" nevezte az amerikai elnököt.

Raúl Castro ugyanakkor védelmére kelt Venezuelának, amelyet "testvérköztársaságnak" nevezett. Úgy vélte, a Nicolás Maduro elnök vezette ország semmiféle nemzetbiztonsági veszélyt nem jelenthet egy olyan nagyhatalomra nézve, mint az Egyesült Államok.