Érdemben nem tudtak felzárkózni a roma fiatalok

oktatás
2015 április 13., 05:58
comments 141

A rendszerváltást követő két évtizedben a roma fiatalok az általános iskola elvégzése tekintetében nagyjából felzárkóztak a magyar társadalom átlagához, azonban az érettségizett romák aránya még mindig elmarad az érettségizettek itthoni átlagarányától - derül ki a Defacto cikkéből. A romák lemaradása így tulajdonképpen nem csökkent érdemben a rendszerváltás óta, inkább csak átalakult a szerkezete.

photo_camera Forrás: Defacto Blog

A fenti táblázaton a szaggatott vonal jelzi az országos átlag és a romák különbségét az 1971-ben születettek között, a folytonos vonal pedig ugyanezt az 1991-es generációnál. Látszik, hogy a lyuk összességében kisebb lett az érettségi előtt, de az érettségizetteknél lényegében nem csökkent a különbség a romák és az országos átlag között.

A bérhierarchia alapján pedig ez komoly gond, hiszen az érettséginél magasabb végzettségűek körében sokkal nagyobb arányban kezd nőni az várható jövedelem, mint az általános iskola és a középiskolai végzettségűek között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.