Tudja hány embert lőnek le Amerikában a rendőrök? És azt, hogy emiatt hány rendőr ellen emeltek vádat?

bűnügy
2015 április 13., 16:57
comments 111

Egyre látványosabb, hogy komoly gondok vannak az erőszak alkalmazásával a rendőrségnél az Egyesült Államokban. A legutóbbi vitatott esetben egy Michael T. Slager Walter Scott nevű fegyvertelen férfire lőtt rá éles lőszerrel 8 alkalommal egy rendőrtiszt. Scott a helyszínen meghalt. Hasonló esetek hetente-havonta történnek.

A Washington Post most óriási anyagban szedte össze, hogy mire számíthat egy rendőr, aki rálő valakire. Mint kiderült súlyos büntetésre még azokban az esetekben sem, amikor kiderül, hogy tényleg törvénytelenül használta a fegyverét. Az átlagos büntetés az ilyen esetekben is csak 4 év, ami azért emberölésért nagyon kevés időnek tűnik, de a Post olyan lövöldözésről is tud, ahol a rendőrt elítélték ugyan, de csak néhány hetet kellett rács mögött töltenie, vagy vádalkuval megúszta mindenféle börtönbüntetés nélkül.

Az elmúlt 10 évben összesen 54 esetben emeltek vádat, és ezeknek az eljárásoknak a nagy részében is felmentették a rendőröket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.