Elítélték a Blackwater Niszur téri mészárlásért felelős zsoldosait

Nicholas Slatten, a hírhedt amerikai privát katonai cég, a Blackwater volt katonája emberölésért (first-degree murder) életfogytigtlani börtönbüntetést, a három másik társa pedig fegyverhasználat közben elkövetett emberölésért fejenként 30 évet plusz 1 napot kapott a szövetségi bíróságtól a 2007-ben, a forgalmas bagdadi Niszur téren elkövetett gépfegyveres- és gránátos mészárlásért, amiben 14 iraki civilt megöltek, és 17-et megsebesítettek. Szemtanúk szerint Slatten lőtt elsőként, ezért az övé a legszigorúbb ítélet.

A most éppen Academi néven működő Blackwater több vitatott akciója után ez a 8 évvel ezelőtti eset robbantott ki akkora botrányt, hogy azóta is rendre felmerül a kérdés, hogy lehet-e a magánhadseregeket háborús övezetbe küldeni.

A védelem szerint a több évtizedes büntetés nagyon kemény olyan embereknek, akik folyamatos stresszhelyzetben szolgálnak háborús övezetben. Patrick Martin ügyész szerint a négy férfi – aki végig önvédelemre hivatkozott – semmilyen szintű felelősséget nem vállalt a történtekért.

Az egyik áldozat (egy 9 éves fiú) apja a bíróságon azt kérte, mutassák meg, mi az a törvény, hiszen a Blackwater miatt nagyon sok amerikai katona is meghalt. „Mi a különbség köztük és a terroristák között?” – kérdezte. (Mashable)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.