Moszkva szerint iskolai és egyetemi irodalmat szállítanak Donyeckbe és Luhanszkba

Egy újabb, már a 24. orosz „humanitárius” konvoj lépte át reggel az orosz-ukrán határt.

Moszkvai hírügynökségek szerint a teherautók élelmiszert, építőanyagokat, közszükségleti cikkeket és kötelező iskolai és egyetemi irodalmat szállítanak a válság sújtotta kelet-ukrajnai szakadár területekre.

A több mint 120 teherautóból álló konvoj 1400 tonna „segéllyel” két határátkelőn haladt át, és orosz hírügynökségek szerint átesett minden szükséges vám- és határellenőrzési eljáráson ukrán vámtisztek és határellenőrök, illetve az EBESZ képviselőinek jelenlétében. A járműoszlop egyik része Donyeck, a másik pedig Luhanszk felé vette az irányt.

Tavaly augusztus óta ez volt a 24. orosz humanitárius konvoj, összesen több mint 30 ezer tonna „segélyt” szállítottak velük Donyeck és Luhanszk megye szakadárok által ellenőrzött területeire.

Kijevben és Nyugaton azt feltételezik, hogy a tavaly augusztus óta, szinte hetente járó orosz konvojok a fegyveres harcokhoz szükséges eszközöket, lőszereket, üzemanyagot is szállítottak Délkelet-Ukrajnába, és az ott megölt orosz katonák holttestével tértek vissza Oroszországba. Kijevben mindig sérelmezték, hogy a „humanitárius” konvojok határátlépése a nemzetközi és az ukrán jog, illetve a vöröskereszttel összehangolt eljárások durva megsértésével történt. Most Kijev egyelőre nem reagált az újabb orosz konvoj belépésére – írja az MTI.