Rejtélyes kór jelent meg Nigériában

Eddig legkevesebb 18-an haltak meg a Nigéria dél-keleti részén található Ondo államban egy eddig nem azonosított betegségben. A különböző szervek tájékoztatásaiban korábban nem azonos számú áldozat szerepelt, de a tünetek mindenkinél egyeztek: fejfájás, gyors súlyvesztés, homályos látás, eszméletvesztés, majd a fertőzés regisztrálásától számított nagyjából 24 órán belüli halál. A régióban eddig 23 fertőzöttről érkezett jelentés, közülük már csak öten élnek.

A WHO egyelőre csak 14 halottról tud, de a tüneteket a nigériai hatóságokhoz hasonlóan írta le.

Vizsgálatok kizárták, hogy az áldozatok ebolások lettek volna.

A nigériai járványügyi hatóságok mellett a WHO és az UNICEF szakemberei is a fertőzött régióba érkeztek, vér- és vizeletmintákat vettek a még élő fertőzöttektől és a környékbeliektől. A mintákat egy lagosi egyetemre küldték elemzésre.

Hogy pontosan mi okozza a betegséget, és hogyan terjed, azt egyelőre senki nem tudja. Egyetlen helyi vezető szolgált csak magyarázattal: Moses Enimade, Ondo állam egyik elöljárója azt állítja, hogy a betegség azért szakadt a régióra, mert a lakosok tiszteletlenek voltak egy helyi istenséggel, Molokunnal szemben. (BI-AFP)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.