Kicsit puffog az Európai Központi Bank az MNB programjai miatt

2015 április 20., hétfő 19:10
58

Az Európai Központi Bank (EKB) szoros figyelemmel kíséri az MNB tevékenységét a monetáris finanszírozás tilalmáról szóló uniós rendelkezések betartásának a garantálása érdekében - írja az EKB Kormányzótanácsának hétfőn kiadott 2014-es éves jelentése.

A dokumentum megállapítja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB)

több olyan programot indított, amely nincs kapcsolatban a monetáris politikával,

ideértve egy ingatlanbefektetési programot, egy pénzügyi ismereteket támogató programot, továbbá egy magyar műalkotások és kulturális vagyontárgyak vásárlását célzó programot, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete korábbi alkalmazottai MNB általi átvételének programját.

Tekintettel a programok sokaságára, terjedelmére és méretére, a programok felfoghatóak úgy is, hogy

potenciálisan ellentétben állnak a monetáris finanszírozás tilalmával, amennyiben az MNB állami feladatokat vállal át, vagy más módon pénzügyi előnyöket nyújt az államnak.

Az EKB szoros figyelemmel kíséri majd ezeket a műveleteket annak biztosítására, hogy végrehajtásuk ne kerüljön ellentmondásba a monetáris finanszírozás tilalmával - írja az EKB Kormányzótanácsának 2014-es éves jelentése. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt