Óriási üzlet Andy Vajna kaszinóbiznisze

gazdaság
2015 április 20., 07:55
comments 142

Az NGM szerint idén 6,2 milliárd forintos játékadó-bevétel várható a Magyarországon működő 8 kaszinó után (ebből 5 Andy Vajnához köthető, és még Sopronban, Debrecenben meg Nyíregyházán működik egy-egy).

A játékadó az árbevétel 30 százaléka, tehát a teljes piac 20 milliárd forintra becsülhető. A Világgazdaság becslése szerint Andy Vajna összesen 4000 m² alapterületű, 824 pénznyerő automatát működtető öt budapesti kaszinójában 15 milliárd forint bevétel keletkezhet.

De ez csak becslés, ugyanis az automatákba már nem építették be az integrált ellenőrző készüléket, ami az adatokat rögzítené, és nincs szerveralapú összekötés. Tehát amíg már a kozmetikusoknál, taxisoknál és fodrászoknál is jön a NAV-hoz bekötött pénzárgép, addig egy 15 milliárdos játékgépbiznisznek – ha vna is online pénztárgépe – nem kell a játékgépeit rádugnia egy szerverre. Az állam így csak saccolhatja a bevételt, az ellenőrzés meg annyiból állhat, hogy egy meglepetésszerű razzián a kamerák felvételei alapján vizsgálhatják a forgalmat – írja a vg.hu.

Egyébként a koncessziós díj leírható a játékadóból: Andy Vajnának öt kaszinó után elvileg összesen 1,9 milliárd forint koncessziós díjat kellene fizetnie.

A korábbi havi fix adózást (gépenként előbb 100 ezer, majd 500 ezer forint) felváltotta a százalékos adózás, ami kevesebb, mint a havi félmillió forint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.