Új makákó!! Emberek, ide süssenek, új makákófajt fedeztek fel!!!!

természet
2015 április 22., 08:28
comments 56
photo_camera Fehérpofájú makákók makákóskodnak.

Új makákófajt azonosítottak Tibetben kínai tudósok, akik szerint a kis populáció védelemre szorul.

A Mêdog megyében talált új faj a fehérpofájú makákó (Macaca leucogenys) rendszertani nevet kapta. A felfedezést az American Journal of Primatology című, főemlősökkel foglalkozó szaklap legutóbbi számában tették közzé.

Az új makákófajt Li Cseng természetfotós pillantotta meg először 2012-ben. A fotós az állat jellegzetes üvöltésére figyelt fel. A nagyjából tíz egyedből álló csoport visszaszaladt az erdőbe, mielőtt pontosabban megfigyelhette volna őket. Li 2013 októberében részt vett egy felmérésben, amely Tibet vadon élő állatait vette számba. Mêdog megye őserdeiben felállított 31 kamerát, melyeket mozgásérzékelő hozott működésbe, ilyenkor egy-egy gép 15 másodpercenként három képet és egy 15 másodperces videót készített. A fél évvel később begyűjtött több száz fotón és több mint száz videón a makákók is megjelentek. 2014 decemberében pedig két kínai kutató, Fan Peng-fej és Csao Csao már úgy vélte, az állatok új fajt képviselnek.

Az új faj legfeltűnőbb, egyben névadó jellegzetessége a felnőtt egyedek pofájának elütő, fehér szőrzete. Megkülönbözteti a többi makákótól hosszú nyaki szőrzete, viszonylag csupasz, rövid farka és orra sötét bőre. A mély hangon ugató makákóktól eltér éles, magas vészkiáltásuk is. Li 500 fősre becsülte a fehérpofájú makákók egyedszámát. Eddigi egyetlen ismert élőhelyük Mêdog.

Mêdog Kína egyik legelzártabb megyéje, kelet-Tibetben, az indiai határon fekszik. Bár harmad magyarországnyi, ennek ellenére csak mintegy tízezren laknak itt. Alacsony, monszunerdővel borított vidék, és ez volt az utolsó kínai megye, ahová elért az autóút, amit 2010-ben épített meg a kormány. El kéne menni Mêdogba is. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.