Megállt a Jobbik táborának növekedése az Ipsos szerint

Április közepén végzett közvélemény-kutatásának eredményét publikálta az Ipsos.

  • Eszerint megállt a Jobbik táborának fél év óta történő bővülése, februárban a választókorúak 18, most 17 százaléka sorakozott fel mögéjük.
  • A Fidesz támogatottsága már harmadik hónapja változatlan, 21 százalékos.
  • Az MSZP-t preferálók a tavalyi választások óta lényegében ugyanannyian vannak, a múlt hónapban 12, ezúttal 11 százaléknyian.
  • Az LMP javított, ebben a ciklusban most van a legmagasabb, 5 százalékos támogatottsága.
  • A Demokratikus Koalíció (DK) 3 százalékon áll, ami egy kicsivel alatta marad az elmúlt két hónapban regisztrált 4 százalékos adatnak.
  • Az Együtt támogatóinak aránya márciusban 1 százalékos, más pártok ezúttal nem érték el ezt a szintet.

A biztos pártválasztóknál ez a helyzet: Fidesz 38 %, Jobbik 27 %, MSZP 17 %, LMP 7 %, DK 6 %, Együtt 2 %.

A kutatás összegzése szerint az egy évvel ezelőtti parlamenti választások óta csak a Fidesz és a Jobbik támogatottsága változott érdemben. A kormánypárt táborának mérete május és október között szinte egyáltalán nem, 37-ről 35 százalékra módosult. Utána viszont februárig folyamatosan csökkent, 21 százalékra szűkült. Ez a csökkenés állt meg az elműlt hónapokban.

A Jobbik erősödése októberben kezdődött és márciusig tartott: 11-ről 18 százalékra emelkedett a támogatottságuk. A többi párt ereje az elmúlt egy évben nem igazán változott, csak 1-2 százalékos emelkedések és csökkenések voltak, amelyek nem illeszkedtek semmilyen trendbe.

Az Ipsos szerint a Fidesz jelenleg 1,7 milliós támogatói körének a nagy többsége, 1,4 millió ember tekinthető a párt kemény magjának, ők maradéktalanul elégedettek azzal, ahogy a dolgok mennek az országban. A Fidesznek leginkább elkötelezett szavazók a falvakban és a fővárosban, valamint az idősebb emberek körében találhatók.

A Jobbik jelenlegi 1,4 milliós táborából 800 ezren a parlamenti választások óta kitartanak a párt mellett, és elég elszántak, könnyen mozgósíthatók egy választásra - áll az Ipsos elemzésében, amely szerint a nemzeti radikális bázis rendkívül elégedetlen a fennálló viszonyokkal, 95 százalékuk szerint rossz irányba halad az ország. A Jobbiknak igazán lelkes hívei főképpen a negyvenes-ötvenes korosztályban, vidéken, valamint a férfiak között vannak. 

Az MSZP aktuális híveinek bő kétharmada elkötelezett szocialista. A pártnak 900 ezres tábora van, közülük nagyjából 650 ezren korábban is rájuk szavaztak, most is ezt tennék. Magas fokú az aktivitásuk, aminek talán legfontosabb összetartó ereje az ország helyzetének egyöntetű, erőteljesen negatív megítélése. A szocialista párt törzsközönsége főként az 50 év felettieknél, ott is leginkább a nyugdíjasoknál, továbbá a fővárosiak körében lelhető fel. (MTI)