Strasbourgba mennek a katalán nudisták

külföld
2015 április 23., 16:02
comments 59

Miután a spanyol legfelső bíróság kimondta, hogy a nudizmus nem alapvető jog. A mostani döntés egy 2009-es ügyre megy vissza, amikor a Barcelonától 80 kilométernyire fekvő Castell-Platja d'Aro strandján betiltották a meztelen fürdőzést, és pénzbírságot is bevezettek. Innentől akit nudizmuson értek, akár 300 eurót is fizethetett.

A városi tanácsnok, Antoni Botellé szerint a döntés a helyi családok érdekében született, de a helyi nudisták szerint ezzel szabadságukban korlátozták őket. Ami igazán kiakasztotta őket, hogy tevékenységüket, mint antiszociális viselkedést írta le az önkormányzat, amivel szemben meg kell védeni az embereket. Pedig semmi nem áll távolabb a valóságtól szerintük. Ők is ugyanúgy családosok, teljesen átlagos emberek. Csak meztelenül szeretnek strandolni.

Bíróságra mentek, szerintük a döntés sérti ugyanis a véleménynyilvánítás szabadságát, hiszen a nudizmus egy filozófia is egyben, és most ennek gyakorlásában korlátoznák őket.

A több szinten végigvitt ügy a héten ért el a legfelső bíróságig, ahol végül elutasították a keresetüket. Mivel a meztelenül közterületre történő kimenés a bíróság szerint nem számít alapvető jognak. A kisváros tiltása ezért érvényben marad, mindez azonban nem érvényes a részleges nudizmusra, például a topless napozásra.

A Katalán Naturista Klub közleménye szerint most uniós szintre viszik a kérdést, és a strasbourgi bíróság előtt keresik igazukat. Próbálkoztak már mindennel, például az önkormányzattól kérték külön nudista szakaszok kijelölését, de az ott felkínált partszakaszok nagyon eldugottak és nehezen megközelíthetőek voltak, ami gondot okozott például a családdal érkezőknek.

A legfelső bíróság ítélete egybecseng egy korábbi, a hónap elején meghozott ítélettel, ami érvényben tartotta azt a barcelonai rendeletet, ami betiltotta a városban való meztelenkedést. A szerint 500 euróra büntethetik azt, aki meztelenül bukkan fel a városban, és 300 euróra azt, aki fürdőruhában.

Az országban összesen 450 nudista strand működik, még két város, Cadiz és Vallaloid döntése nyomán kerülhetnek hasonló ügyek hamarosan a legfelső bíróság elé, várhatóan majd hasonló kimenetellel. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.