Zugló nem szeretné, hogy hozzányúljanak a Ligethez

A zuglói képviselő-testület nem támogatja a budapesti Városligetbe tervezett új épületek megépítését, csak a meglévők felújítását. A testület csütörtökön határozatban foglalt állást a fejlesztésről.

Karácsony Gergely (PM), a XIV. kerület polgármestere az ülést követően azt mondta az MTI-nek: a 12 igen és 8 nem szavazattal elfogadott dokumentumban rögzítették, hogy támogatják a Ligetben a meglévő épületek felújítását, a közlekedés átszervezését, a park rendbetételét, de ellenzik az új épületek megépítését.

A polgármester kifogásolta, hogy a kormány eddig a megkérdezésük nélkül hozott döntéseket. Hozzátette: bár mostani határozatuk jogilag nem kötelezi a kormányt, politikai jelentősége van, hogy kifejtették, mit gondolnak.

A testületi ülésen részt vett Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, de Karácsony szerint nem tudta meggyőzni a képviselők többségét arról, hogy az új múzeumi épületek "bezsúfolása" nem eredményezné a terület jellegének erőteljes megváltozását és javítaná a zuglóiak életminőségét.

Baán az MTI-hez eljuttatott reagálásában sajnálatosnak tartja, hogy a zuglói képviselő-testület "politikai megfontolások alapján hozta meg a Városligettel kapcsolatos politikai nyilatkozatát, és elutasította azt a felvetését, hogy a Városliget zöldterületi fejlesztéseiről szakmai érvek alapján szóló vita folyjon".

A közlemény szerint a Liget Budapest Projektnek köszönhetően a jelenlegi 60-ról - több tízezer négyzetméternyi új felülettel - 65 százalékra nő a Városliget zöldfelületének aránya és mindez úgy fog megtörténni, hogy az évtizedek óta lepusztult növényállomány is megújul.