Elsöprő győzelmet aratott a kazah elnök a választásokon

2015 április 26., vasárnap 18:32

“Figyeltük az ön döntését, hogy indul az elnökválasztáson, és úgy gondoljuk, hogy ezzel Kazahsztán stabilitása a jövőben is biztosítva van.”

- mondta Orbán Viktor Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek Asztanában még április elején.

A hétvégén pedig lezajlott a választás, és a stabilitás biztosabb, mint valaha, Nazarbajev a szavazatok

97,5 százalékát szerezte meg.

Ezzel zsinórban az ötödik ciklusát kezdheti el. Bár ez még nem hivatalos végeredmény, de a rezsim saját közvélemény-kutató cége, a Demokráciáért Intézet hozta ki exit-pollként, úgyhogy közelítőleg pontos lehet. Az azeri elnök legnagyobb ellenfele, Turgun Syzdykov 1,8 százaléknyi szavazatot szerezhetett, a választás lúzere pedig Abelgazy Kusainov, 0,63 százalékos eredménnyel.

A részvétel 95,11 százalékos volt.

Talán mondani se kell, de valódi ellenzéki ellenfél természetesen nem indult a választáson, a két látszatjelöltet a civil szervezetek mind kormányközeli jelöltnek látták.

A jelöltekről itt írtunk hosszabban.

Putyin és Nazarbajev (MAXIM SHIPENKOV / POOL / AFP)

Nazarbajev 1991-ben vette át az ország irányítását, hatalma azóta töretlen. Az első eredményeket lelkesen fogadta, mint elmondta, magabiztos volt azzal kapcsolatban, hogy a kazah emberek támogatni fogják a kampányát.

Bár elterjedtek olyan pletykák, hogy sokakat a munkaadójuk fenyegetett meg, hogy menjen el szavazni, az azeri elnök szerint erről szó sincs, az emberek hazafias kötelességüknek érzik, hogy elmenjenek szavazni. (AFP, BI)