Ilyen az, amikor igazán megünneplik, ha egy polgármester kitüntetést kap

vidék
2015 április 28., 10:20
comments 111

Mi a tisztelet jele, ha nem az, hogy egy személy állandó eposzi jelzője a kedves? A nagykőrösi fideszes polgármester felesége, dr. Cziráné dr. Kőházi-Kis Tímea vívta ki ezt a tiszteletet. Mégpedig az önkormányzat lapjában, aminek a kiadását és a tartalmát is férje, Czira Szabolcs felügyeli. A majdnem legfrissebb szám címlapja:

photo_camera A lap itt érhető el.

Nem elírás, a polgármester és a lap szerkesztői tényleg kedvesnek tartják a város first ladyjét. Itt van a legfrissebb szám címlapja is:

nagykorosi7

Arról van szó, hogy a lap hetek óta ünnepli, hogy Czira polgármester, korábbi országgyűlési képviselő megkapta március 15-én a Magyar Érdemrend Tisztikersztjét, "a közép-magyarországi régió, különösen Nagykőrös érdekében végzett értékes és odaadó munkája elismeréséül".

Volt beszámoló a kitüntetés átadásáról, mégiscsak legalább akkora dolog ez a város életében, mint a polgármester karrierjében.

nagykorosi2

A következő számban pedig interjút is adott a polgármester, a kitüntetésről, az azt kiérdemlő rengeteg munkáról, és persze a családról is.

nagykorosi

Újabb egy héttel később a polgármester megköszönte, hogy sokan gratuláltak neki. Sajnos vannak, akik elrontották volna a kitüntetéssel járó boldogságot. Ők azok, akik nem csak Czira Szabolcs tisztikeresztjének nem tudnak örülni. De annak sem, hogy Czira Áder János mellett mástól is kapott elismerést.

A nagykőrösi képviselőtesület döntött úgy, hogy emlékplakettet adnak Czirának, amiért tisztikeresztet kapott. De nemcsak emlékplakettet, hanem pénzjutalmat is érdemelt a polgármester a helyi képviselőktől.

nagykorosi4

Majd újabb hét után az volt a hír, hogy a polgármester a tisztikereszt miatt Nagykőröstől kapott hathavi jutalmát jótékony célra ajánlja fel. A jutalom miatti hőzöngők marginális táborát a szerkesztőség a nép hangjával szembesítette, egy facebookos kommenttel mosta fel velük a padlót.

nagykorosi2

Eltelt megint egy hét, és eljött a kitüntetésért kapott jutalom jótékony célű hasznosításának ideje. A kárpátaljai magyaroknak adott adomány. Ekkor bukkant fel a kedves feleség a kitüntetett polgármester oldalán.

nagykorosi3

De maradt még a jutalomból, derült ki egy héttel később. Ez már a kitüntetés óta megjelent hatodik lapszám volt. A boldogságtól sugárzó arcú iskolások megkapták új játékszerekeiket, a kedves feleségtől is személyesen. (Minden részletre kiterjedő fotografikus beszámoló itt található.)

nagykorosi4

A nagykőrösi önkormányzat ingyenes újságát lapozgatva hamar megtudjuk, hogy micsoda hatalmas munka van a tisztikereszt mögött. A polgármester például épülő utakat néz, és mosolyt fakaszt, amerre jár. De akár egy 11 éves gyerek is vállalja, hogy lebuktassa magát a facebookos korhatár megsértésével, csak hogy kiálljon Szabolcs bácsi mellett, aki jó ember.

nagykorosi5

Nagykőrös olyan hely, ahol a polgármester nélkül is olyan vidáman aszfaltoznak körbeaszfaltozott emberek, mint sehol a világon.

nagykorosi6

Persze érheti az a vád a lapot, hogy az önkormányzati pénzből önkormányzati propagandát tol, a polgármester szoros felügyeletével. Sőt, ezt konkrétan ki is mondta a konkurens, de más pártállású lap, a Heti Hírek főszerkesztője, még 2013 őszén.

nagykorosi13Van még hosszabban is. Tavaly ősszel is olyan helyi médiaháború dúlt Nagykőrösön, hogy ott nem ejtettek foglyokat.

„Úgy tűnik, hogy Önnek rosszak a tanácsadói, valamiféle fékveszett düh, és megfelelni vágyás vezényli munkatársait egy olyan újságban való megjelenésekkor, melyet közpénzen, vélhetően jogszabályellenes impresszummal, gyakran cikkírók megnevezése nélkül adnak ki hetente, és minden háztartásba eljutatják a csúsztatásokkal teli példányt.”

Írta Lőrinczy Veronika, az ellenlap főszerkesztője Czirának. Akit azért megnyugtat, hogy „időnként beszélek Önnel, és igazándiból semmi bajom nincsen Czira Szabolccsal, mint magánszeméllyel”.

Nem lehet azt mondani, hogy Czirára nem hatnak az érvek. Lőrinczy Veronikának ugyanis munkát ajánlott a polgármesteri kabinetben, amit a főszerkesztő el is fogadott, már az önkormányzat lapjában ír és főszerkesztője lett a város új hírportáljának. Annyira bevált, hogy próbaideje letelte után véglegesítették is április elején.

Így most már az önkormányzat lapjában ír Lőrinczy "Kis nagykőrösi üldözési mániáról". Kicsit másként, mint másfél éve.

nagykorosi6Itt végre megmutathatta, hogyan kell egy önkormányzati lapban valóban elfogulatlanul, tényszerűen beszámolni egy ellenzéki tüntetésről. (Igen, valahogy odakeveredtünk mi is a történetbe.)

nagykorosi10

Ez innentől kezdve minden helyi újság számára a kötelező alap. 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.