180 millió eurót dobtak össze a londoni donorkonferencián az új csernobili szarkofágra

külföld
2015 április 29., 18:13
comments 116

Összesen 180 millió eurót ajánlottak fel a 29 éve (és három napja) felrobbant csernobili 4-es reaktorblokk fölé építendő új szarkofágra a szerdai londoni donorkonferencián.

A robbanás után a reaktroblokkot egyből betonszarkofággal vették körbe, de ez az elmúlt három évtizedben elöregedett, ezért van szükség az új, 20 ezer tonnás acélszarkofágra, ami már száz évig fogja bírni.

Ennek teljes költsége a kiegészítő munkákkal együtt 2,15 milliárd euró lesz, maga a szarkofág 1,5 milliárd euróba kerül. A mostani felajánlások után az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank szerint már csak 85 millió euró hiányzik a szarkofág megépítéséhez. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.