A kormány 1,1 milliárdért hatástalanítaná az Illatos úti vegyibombát

környezetvédelem
2015 április 29., 11:15
comments 119

Az agrártárca közleményben jelezte, hogy 1,1 milliárdos igényt nyújt be a kormányhoz a IX. kerületben felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanítására. Azt is írják, hogy "a Budapesti Vegyiművek telephelyén az évek során felhalmozott veszélyes hulladék környezeti kockázatának megszüntetése érdekében gyors és hatékony állami beavatkozásra van szükség".

Kétségtelen, hogy mi és a magyar sajtó az elmúlt hetekben kezdtünk cikkezni arról, hogy Magyarország messze legsúlyosabb környezetszennyezése a főváros közepén, három kerület határán, az Illatos úton, a Budapesti Vegyiművek egykori gyártelepén van. A helyzet katasztrofális, egy eldobott csikk is hatalmas károkat okozhat, de az illetékesek ezzel tíz éve tisztában vannak, mégsem történt eddig semmi érdemi. Sőt, a legutóbbi napokban is igyekzetek a politikusok jelentékteleníteni az ügyet.

A felszámolás alatt lévő Vegyiművek telephelyen 1,6 milliárdos uniós pénzből egyszer már megtiszították a talajvizet, de a szennyezés forrását nem szüntették meg, így újra szinte teljesen felesleges volt a munka. Most ezek szerint újabb 1,1 milliárd forintot kell a kármentesítésre fordítani.

Az agrártárca azt is írja, hogy a helyzet mielőbbi megnyugtató rendezése érdekében szükség van arra is, hogy az érintett terület állami felelősségi körbe kerüljön. A Kormány ezért megvizsgálja, hogy a felszámolási eljárást milyen módon lehet minél előbb lezárni, szükség esetén törvénymódosítással, hogy a kármentesítés is mielőbb megtörténhessen.

Az Illatos úti mérgek ügye Orbánig is eljutott. A kerületben avatott szobrot a miniszterelnök, amikor Baranyi Krisztina, az Együtt kerületi önkormányzati képviselője megszólította, és arra kérte, hogy haladéktalanul intézkedjen. Orbán azt válaszolta, hogy

"a terepet ismeri, hiszen azon környéken volt lakásügyi előadó".

Orbán itt már jelezte, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter feladata az akcióterv elkészítése az Illatos úti mérgek ártalmatlanítására.

Baranyi Krisztina a miniszterelnököt helyszínbejárásra is meghívta, amire Orbán úgy reagált,

"ha jó híreket tud vinni, elmegy az Illatos útra".

A Vegyiművek területén lévő aggasztó helyzetről az alábbi cikkeinkből tájékozódhat:

Gyorsan menjünk innen, mert ez itt nagyon durva!

Brutális képek az Illatos úti katasztrófahelyzetről

A katasztrófavédelem két éve rá sem nézett az Illatos úti vegyi káoszra

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt