Egy év alatt eltűnt a Fidesz-támogatók harmada

A Tárki friss, április 16. és 23. között elvégzett reprezentatív felmérése a pártok támogatottságáról nem mutat nagy változást az előző időszakhoz képest. Annál drámaibb a Fidesz számára, hogy összehasonlították a Fidesz tavaly májusi és a mostani táborának nagyságát. A kormánypárt egy év alatt elveszítette támogatóinak a harmadát.

Eközben az ellenzék összetámogatottsága 28 százalékról 34 százaléka nőtt. Ebben benne van a Jobbik megerősödése is.

A legfrisebb adatok szerint a kormánypártok zuhanása megállt a teljes népesség körében, januárban 24, áprilisban 23 százalék volt. A biztos pártválasztóknál viszont tovább csökkent a Fidesz-hívek száma, 41 százalékról 38 százalékra.

A második legerősebb párt továbbra is a Jobbik, amelynek tábora a teljes népességen belül 12 százalékról 14 százalékra, a pártválasztók körében pedig 21-ről 24 százalékra nőtt január és április között.

Ugyanekkor az MSZP támogatottsága szinte változatlan maradt: a teljes népesség körében 11 után 10 százalékon állnak, míg a pártválasztók között 19-ről 17 százalékra változott szimpatizánsaik aránya.

A Demokratikus Koalíció a teljes népességen belül januárban 6 százalékot, áprilisban 5 százalékot kapott, a pártválasztók körében 10 százalék után 9 százalékon áll. Az LMP mindkét hónapban 3 százalékos a teljes népesség és 5 százalékos a pártválasztók körében, míg az Együtt valamint a PM egyaránt 1-1 százalékot vonz mindkét választói csoportban.

A teljes választókorú népesség 40 százaléka nem tud vagy nem akar pártszimpátiával kapcsolatban válaszolni. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.