Az EU Csehország után Szlovákiát is bünteti az iskolai szegregáció miatt

2015 április 30., csütörtök 18:19
74

Kötelezettségszegési eljárás indul az EU diszkriminációellenes jogszabályainak megsértése miatt a Bizottság szerdai döntése nyomán Szlovákia ellen, írja a Roma Sajtóközpont.

Bár Szlovákia több ízben hangoztatta, hogy nem diszkriminál, "az ENSZ Fejlesztési Programja keretében készült 2012-es kutatásból kiderül, hogy a roma diákok legalább 43%-át többségi iskolák szegregált osztályaiba íratták be."

Ujlaky András, az ERRC (Európai Roma Jogok Központja Alapítvány) ügyvezető igazgatója is üdvözölte a szerdai döntést:

„A Bizottság végre a sarkára áll. Ez a döntés figyelmezteti a szlovák kormányt és egyben az összes tagállamot, hogy a diszkrimináció nem tolerálható.”

Az RSk azt írja, Magyarország ellen is indulhat hasonló eljárás: itthon is bevett gyakorlat az iskolákban a szegregálás, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány pedig a napokban jelezte, hogy a Bizottsághoz fordul, ami miatt a Kúria (legfelsőbb bíróság) - két jogerős bírósági döntést követően - nemrégúgy ítélte meg, hogy a roma gyerekek elkülönítése nem jogsértő egy nyíregyházi egyházi iskolában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt