Egy orosz politikus szerint az Apple az ingyenes U2-lemezzel melegpropagandát terjeszt a fiatalok között

zene
2015 április 30., 06:26
comments 50

Lassan az orosz politikai térbe is megérkezett a hír, hogy az Apple és a U2 együttműködése nyomán a zenekar legutóbbi albuma felkerült minden Apple-telefon tulajdonos eszközére, akár akarta, akár nem. A lépés világszerte heves kritikát kapott, abból a teljesen egészséges életösztönből kiindulva, hogy egy rakás ember nem szeretne U2-albumot a telefonjára. Viszont az orosz politikusok most tudtak még ehhez képest is újat húzni.

Alexander Starovoitov, a Duma alelnöke és a szélsőjobboldali Oroszországi Liberális-Demokrata Párt képviselője arra szólította fel a legfőbb ügyészt, indítson nyomozást, hogy az Apple nem terjeszt-e esetleg meleg propagandát a fiatalkorúaknak.

A Songs Of Innocence című album borítóján a zenekar dobosa, Larry Mullen Jr. öleli át félmeztelen 18 éves fiát, Elvist. A képet Glen Luchford készítette, a zenekar szerint pedig mindez szimbóluma az album tartalmának, azaz hogy mennyire nehéz a saját ártatlanságodat megtartani, vagy valami ilyesmi.

photo_camera A borító

De az orosz politikus szerint ennél összetettebb problémáról van szó, mivel szerinte a U2 lemeze a férfiak közötti szexet népszerűsíti. Az orosz állami média már talált is egy ügyvédet, aki hajlandó beperelni az Applet, mert saját fiának a U2 lelki sérüléseket okozott a lemezzel.

Ha a bíróság úgy találja, hogy az Apple valóban melegpropagandát terjesztett, akkor akár 90 napra fel is függeszthetik a cég tevékenységét az országban, vagy egymillió rubeles bírságot is kiszabhatnak. Ez dollárban 13 ezer, ehhez képest érdekesség, hogy az Apple például százmillió dollárt fizetett a zenekarnak a lemez ingyenes terjesztésének lehetőségéért.

Az Apple és az orosz politikai elit viszonya eddig sem volt felhőtlen, tavaly novemberben például Szentpéterváron lebontották Steve Jobs szobrát, miután Tim Cook elmondta, hogy meleg. Tényleg. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.