Figyelj, Magyarország, Románia mutatja az utat Európa felé!

külföld
2015 május 02., 10:56
comments 504

„Az Európai Uniónak meg kell értenie, hogy nem építhet falakat a hátrányos helyzetű országokból menekülő bevándorlók elé, hanem segítenie kell társadalmi beilleszkedésüket”

- vélekedett Victor Ponta az al-Dzsazíra pánarab hírtévének adott interjújában, amelyet szombaton idézett a román Mediafax hírügynökség.

„Úgy vélem, minden európai ország megengedheti magának, hogy bevándorlókat fogadjon be, mert ők dolgozni akarnak, gyorsan beilleszkednek a társadalomba, és értéket teremtenek.

Persze vannak populista és szélsőséges politikusok, akik hasznot akarnak húzni a migráció témájából, de szerintem ez ellentmond az európai értékeknek.

Mindenki, aki Európába jön, és tiszteletben tartja értékeinket, az jó európai polgár.”

Ponta szerint érzékelhetően növekszik azon menekültek száma, akik új útvonalakon, a Boszporuszon keresztül, a Fekete-tengeren próbálnak eljutni az Európai Unióba. Kétmillió szíriai menekült van például Törökországban, és ez hatalmas kihívást jelent a török állam számára.

„Elfogadhatatlan, hogy egyszerűen elutasítsuk őket: nem hagyhatja meghalni őket a tengeren. Az a feladatunk, hogy megoldást találjunk minden olyan ember számára, aki egy nehéz helyzet elől menekül.”

Victor Ponta április 30-án csaknem egyhetes látogatásra indult a Perzsa-öböl olajban gazdag országaiba. A román kormányfő Szaúd-Arábiát, Katart, Kuvaitot, Egyesült Arab Emírségeket keresi fel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.