Ha Fazekasékon múlik, rohadt kövérek leszünk

mezőgazdaság
2015 május 02., 14:10

„Rövidesen elkészül a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program, amellyel megvalósítható a következő években az ágazat előtt álló legfontosabb feladat: az éves szinten mintegy 5 kilogrammos hazai fejenkénti halfogyasztás megduplázása” – röpítette világgá a hírt a Magyar Távirati Iroda a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárára hivatkozva.

A programot az Európai Bizottsághoz kell benyújtani, és ha jóváhagyják, a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban 15 milliárd forintnyi támogatást jelent a halászati ágazatnak.

A hazai halfogyasztás növelését elsősorban népegészségügyi szempontok indokolják. Az öt kilogrammnyi egy főre jutó mennyiséggel ugyanis Magyarország az utolsók között áll az unió tagországai sorában, más országokban évente 4-5-ször ennyi halat fogyasztanak. Viski József államtitikár szerint a feldolgozott, konyhakész haltermékekből kellene többet gyártani, mert a magyarok halfasírtra, halkolbászra és hasonló szörnyűségekre vágynak elsősorban.

Szükség lenne még a halászati technológiák korszerűsítésére is, mert jelenlegi, korszerűtlen rendszerben egyenetlen az ellátás. A nagy lehalászások ősszel esedékesek, emiatt nyáron gyakorlatilag hiányzik a hazai hal a piacról. A más országokban bevált ketreces haltartás nagyobb arányú elterjesztésével állandósulhatna a kínálat, emelkedhetne a fogyasztás. Célszerű növelni a halfajták kínálatát is: a halgazdaságokban lehalászott mennyiség 80 százaléka jelenleg ponty. A harcsa, a csuka, a süllő és a pisztráng azonban jobban eladható, ezek a ragadozó halak exportképesek is.

A magyar halágazat elkötelezett híveként lelkesen támogatom az újabb aperitív programot, de egyszersmind emlékeztetnék arra, hogy az elmúlt egy-két évben az alábbi mezőgazdasági termékek hazai fogyasztását szeretné a duplájára vagy még többszörösére emelni jelentős közpénz elköltése árán valamilyen kormányzati/érdekvédelmi szervezet:

  • alma
  • tejtermékek
  • hazai, kiváló minőségű sertéshús
  • mangalicatermékek
  • vadhús
  • tej
  • zöldségfélék.

Hogy bírjuk ezt béllel?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.