Amerikai gyártmányú kazettás bombákat vethetett be Szaúd-Arábia Jemenben

Nemzetközileg betiltott, amerikai gyártmányú kazettás (fürtös) bombákat vetett be a szaúdi vezetésű arab koalíció a jemeni síita húszi lázadók ellen, közölte vasárnap a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

A HRW legfrissebb jelentése szerint fényképek és videofelvételek is bizonyítják, hogy a Jemenben beavatkozó szövetség repülőgépei az utóbbi hetekben kazettás bombákat vetettek be a felkelők egyik fellegvárának tartott észak-jemeni Szaada tartományban.

A New York-i székhelyű csoport szakértői műholdképek elemzésével arra a megállapításra jutottak, hogy a Rijád vezette koalíció gépei lakott területek közelében is dobtak le kazettás (fürtös) bombákat.

Kép: hrw.org

Ez a fegyvertípus egy olyan légibomba, amely kisebb robbanótöltetek sokaságát tartalmazza, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után - még a levegőben - ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. Ezek a fegyverek pontos célzásra nem alkalmasak, és rendkívül veszélyesek a civil lakosságra nézve még a háborús konfliktusok után is. Sem az Egyesült Államok, sem Szaúd-Arábia vagy Jemen nem ratifikálta a fürtös bombák használatának, gyártásának, tárolásának és átadásának teljes tilalmáról szóló egyezményt, amelyet 2008. május 30-án fogadott el 116 állam Dublinban.

"Ezeket a fegyvereket soha, semmilyen körülmények között nem lenne szabad használni"

- hangsúlyozta Steve Goose, a HRW fegyverkérdésekben illetékes igazgatója.

Rijád a légi hadjárat kezdete óta tagadja, hogy kazettás bombákat vetnének be Jemenben.

Szaúd-Arábiát és szövetségeseit egyre komolyabb nemzetközi bírálatok érik a civil áldozatok magas számáért.

Jemenben az Irán támogatását élvező síita lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. A szövetségesek március 26. óta támadják légicsapásokkal a húszik állásait. (HRW, MTI)