Egy nap alatt 1,5 millió dollárt gyűjtött össze a szocialista szenátor, aki balról előzné Hillary Clintont

külföld
2015 május 03., 09:39
comments 73

Előzetesen körülbelül annyira tűnik izgalmasnak a 2016-os demokrata jelöltségért zajló harc, mint egy hazai közbeszerzés, amin Mészáros Lőrinc cége is indul: Hillary Clinton minden számításba vehető szempont alapján messze a legesélyesebb jelölt, és ha csak nem tör ki valami hatalmas botrány a személye körül, alighanem ő indulhat majd a demokraták színeiben.

Eddig igazán komolyan vehető kihívója sem akadt pártján belül, és bár ez most sem változott meg, Bernie Sanders versenybe szállásával legalább egy kis színt fog kapni a kampány. Vermont szenátora (a Kongresszus egyetlen szocialista tagja) ugyanis könnyen kedvence lehet az olyan baloldali érzelmű szavazóknak, akiknek a Clinton-dinasztia annyira nem fekszik, és akik Elizabeth Warren elindulásában bíztak korábban.

photo_camera (NICHOLAS KAMM / AFP)

Egy nappal azután, hogy Sanders bejelentette, hogy indulna, 1,5 millió dollárnyi támogatás már össze is jött a számára. Saját számításai szerint 40-50 millió dollárból már érdemi kampányt tudna vezetni Hillary Clintonnal szemben.

A független Sanders csütörtökön jelentette be, hogy a demokrata előválasztáson fog elindulni. Saját magát demokratikus szocialistának nevezi, és a nagyon klasszikus baloldali üzenetekkel kampányol: a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése mellett a nagybankok és az óriásvagyonok megadóztatása, a kampányfinanszírozási rendszer átalakítása és a klímaváltozás elleni harc szerepel kitűzött céljai között

Annyiban mindenképp érdekes lehet Sanders indulása, hogy ezzel Clintont is arra kényszeríti, hogy világos álláspontot fejtsen ki olyan kérdésekben, melyek a baloldali szavazók számára fontosak igazán. A Vox össze is szedte az öt legnagyobb politikai különbséget a két demokrata jelölt között, nem túl meglepő módon olyan dolgok szerepelnek a listán, mint hogy Clinton jóval kevésbé harsány, ha a gazdagok megítéléséről van szó, ő inkább a támogatásukra vágyik, a szocialista szenátor sokkal szkeptikusabb mindenféle kereskedelmi egyezménnyel szemben és nem túl meglepő módon Sanders nagyban költő államot szeretne.

Sanders nagyon hátulról indul, neve országosan sem ismert igazán, bár saját elmondása szerint az első 24 órában több mint százezer ember iratkozott fel online, hogy támogassa a jelöltségét. A 1,5 millió dolláros költségvetés 35 ezer ember adományából jött össze. Ez elég lehet ahhoz, hogy a kampány során komolyabb tényezővé váljon, és alakítsa a demokrata oldalon a közbeszédet, még ha nyilván a tényleges jelöltségre nincs valós esélye. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.