Ismét működik a forródrót az oroszok és a NATO között

külföld
2015 május 03., 13:34
comments 30

A közvetlen távközlési kapcsolatot német kezdeményezésre építették ki. A NATO katonai vezetése a hidegháború vége óta most először rendelkezik a szövetséget az orosz katonai vezetéssel közvetlenül összekötő állandó távközlési lehetőséggel.

Az észak-atlanti szövetség európai főparancsnoka és a katonai bizottság elnöke egyaránt rendelkezik engedéllyel arra, hogy kapcsolatba lépjen orosz kollegáival. A kommunikációs csatornák mindenkor nyitva állnak és rendszeresen ellenőrzik, hogy működnek-e.

A NATO arról nem tájékoztatott, hogy mikor helyezték üzembe a rendszert, de a német FAS az egyik tagállami delegációtól úgy értesült, hogy az orosz fél az előző héten adta meg az elérhetőségeket. A NATO titkosnak minősítette a kapcsolatfelvételre irányuló eljárást.

A forródrót kiépítését Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kezdeményezte tavaly decemberben. Azzal érvelt, hogy az ukrán válság miatt növekvő feszültségben szükség van az állandó összeköttetésre, hogy kezelhetőek legyenek az esetleges krízishelyzetek. A kezdeményezést egyebek mellett az atomfegyver célba juttatására alkalmas orosz hadászati bombázók fokozott aktivitása ösztönözte.

Az észak-atlanti szövetségnek csak tavaly 400 alkalommal kellett riasztania Európában állomásozó vadászgépeket, hogy befogjanak és egy ideig kísérjenek különböző orosz harci gépeket. A NATO-gépeket azért riasztották, mert az orosz repülők nem kapcsolták be a gép helyzetének meghatározására is szolgáló jeladó berendezést és nem léptek kapcsolatba a légiirányító szolgálatokkal.

Az eredeti forródrót Washingtont és Moszkvát kötötte össze, a hidegháború legforróbb időszakában kirobbant kubai rakétaválság után építették ki egy 1963-ban kötött megállapodás alapján. A forródrót nem telefonösszeköttetés volt, hanem egy írásos üzenetváltási rendszer.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.