Oroszország 18 milliárd dollárral száll be az ellen-IMF-be

külföld
2015 május 03., 04:45
comments 263

Százmilliárd dolláros alapot állítanak össze olyan különböző lendülettel felfelé törő államok, mint Oroszország, Kína, Brazília, India és Dél-Afrika. A BRICS-államok összefogása nem új hír, már 2014 nyarán aláírták erről a megállapodást, szombaton csak az derült ki, hogy Vlagyimir Putyin egyrészt ratifikálta az ebben való orosz részvételt, másrészt kiderült, hogy az oroszok 18 milliárddal szállnak be a buliba.

Ezzel bőven el fognak maradni Kínától, ahonnan 41 milliárd dollár érkezhet az alapba. A feltörekvő gazdaságok emellett saját nemzetközi bankot is akarnak, sanghaji központtal, hogy ezzel kezdjék ki a nyugati országok bankjainak dominanciáját.

A most létrehozandó alap célja, hogy a BRICS-országoknak védelmet nyújtson a rövidtávon jelentkező likviditási problémákkal szemben, és hogy nagyon gazdasági együttműködést segítsen elő az országok között.

A tagállamok összesen mintegy a világ lakosságának 40 százalékát foglalják magukban, és a bolygó GDP-jének pedig mintegy ötödét. (AFP, BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.