A sátánista egyház trollkodik a túl szigorú amerikai abortusz-szabályozással

vallás
2015 május 04., 15:06
comments 528

Zajlik most az Egyesült Államokban egy izgalmas vita arról, hogy hogyan férnek össze az egyéni szabadságjogok a szabad vallásgyakorlással, illetve a vallási hitből fakadó jogokkal. Ezek a viták leggyakrabban az olyan esetek körül szoktak előjönni, mint amikor valaki nem hajlandó kiszolgálni egy homoszexuális párt, mondván, hogy ez sérti az ő vallási meggyőződését. Arra is van példa, hogy a melegházasság terjedésével párhuzamosan egyes konzervatívabb kormányzók ilyen törvények keresztülvitelével próbálnak meg akadályokat görgetni a meleg emberek mindennapjai elé.

A vallási meggyőződéshez való jog azonban kétélű fegyver is lehet, legalábbis ez derült most Missouri-ban, ahol erre hivatkozva mentek neki a konzervatívok másik fontos értékének, az abortusz tilalmának, illetve megnehezítésének.

A New York-i székhelyű Sátánista Egyház, ami sokak szerint nem több egy egyszerű trollcsapatnál, és már a múltban is sorra akartak szobrokat emelni a sátánnak, most egy Mary nevű nő ügyét karolták fel. A Missouri államban élő nő terhes, és ezt szeretné megszakíttatni. A beavatkozás elvégzéséhez megvan a szükséges pénze is, ugyanakkor az államban olyan szabályozás van érvényben, ami kifejezetten megnehezíti a dolgát.

Az államban tavaly szeptember óta az Egyesült Államok egyik legszigorúbb abortusztörvénye van érvényben: az abortuszt csak 72 órával azután lehet elvégezni, hogy az érintett nő felhatalmazta erre az orvosát. Nincs kivétel a nemi erőszak áldozatainak esetében sem, nekik is három teljes napot kell várniuk, mielőtt végrehajtják a műtétet. A kitolt időkorlát támogatói szerint ez amolyan reflexiós periódus, amikor a nők és a családjaik elgondolkodhatnak azon, hogy mit is akarnak tenni. A törvény ellenzői szerint viszont ez marhaság, egy orvoshoz segítségért forduló nő már pontosan eldöntötte, mit szeretne, és semmi szükség hasonló megalázásra.

De mindennek van egy gazdasági vetülete is: sok államban jelentősen szigorították, hogy milyen klinikákon lehet elvégezni a beavatkozásokat, az indokoltnál jóval több szempontot előírva, ezzel több államban is nagyon lecsökkentették a szóba jöhető intézmények számát. Missouri államban összesen egy abortuszklinika maradt a szigorítás után, és Mary számára minden költséggel együtt további 800 dollárba kerülne, hogy a három nap leteltével visszamenjen elvégeztetni a beavatkozást. Erre pedig nincs pénze.

A Sátánista Egyház egy nap alatt összegyűjtötte a szükséges pénzt a nő számára, emellett pedig azt tervezik, hogy mentességet kérnek a 72 órás várakozási idő alól Mary esetében, mivel a nő sátánista, és vallási meggyőződésével nem fér össze a várakozás, hiszen teste sérthetetlen, és a várakozási idő ezért hatalmas terhet rakna rá. Ennek megítélése persze nem a klinika dolga lenne, a sátánistáknak az állam kormányát kéne perelniük, hogy bizonyítsák igazukat, viszont egy ekkora jogi csatához nincs elegendő erőforrásuk.

Azaz vélhetően a klinika támadásából nem lesz semmi, ugyanakkor ahogy a Slate is írja, trollkodásból ez tökéletes teljesítmény, mert rámutat arra a kettős mércére, ahogy egyes republikánusok hajlamosak alkalmazni a vallási szabadságjogokra való hivatkozást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.