Egy izraeli civilszervezet szerint az izraeli hadsereg szörnyű bűnöket követett el a 2014-es gázai hadművelet idején

A Megtörni a csendet nevű izraeli civilszervezet nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, melyben - állításuk szerint - 60 izraeli katona vallomása szerepel. A katonák harcoltak az Izraeli Védelmi Erők tavalyi, Védőél (más fordításban Erős Szikla) nevű hadműveletében, Gázában. A katonák vallomásai szerint feletteseik több esetben olyan utasításokat adtak neki, hogy ne spóroljanak a lőszerrel, vagy hogy a gázai övezetben mindent és mindenkit kezeljenek fenyegetésként a hadsereg által ellenőrzött zónákon kívül.

A vallomások szerint összességében nem volt megfelelő az izraeli hadsereg gyakorlata az ellenük harcoló fegyveresek és a civilek megkülönböztetésére.

Egy katona szerint felettese egy elesett bajtársát bosszulta meg azzal, hogy palesztin házakra zúdított tüzérségi támadást, de a civilszervezet dokumentumában számos más történet is van, melyben a katonák arról mesélnek, hogyan végeztek fegyvertelen civilekkel pusztán azért, mert elsőre gyanúsnak tűntek. Többek közt szőlőben telefonáló nőkről és a katonai konvojt megközelítő palesztin öregemberről esik szó a vallomásokban, mint olyan civilekről, akikről később bebizonyosodott, hogy ok nélkül kellett meghalniuk.

A civilszervezet szerint az is bizonyítható, hogy az Izraeli Védelmi Erő máshogy kezelte a palesztin civileket veszélyeztetés szempontjából, mint a saját katonáit: civilekhez sokkal közelebb is hajlandó volt tüzérségi támadást elrendelni, míg az izraeli egységekre ebből a szempontból sokkal jobban vigyáztak.

Az izraeli hadsereg jelenleg is vizsgálja a 2014-es hadművelet során elkövetett katonai visszaéléseket, az ügyészség többe esetben eljárást is indított a feltételezett elkövetőkkel szemben. A hadsereg a civilszervezetet is kérte, hogy a vádak megjelentetése előtt konzultáljon azokról a hadsereggel, de a Megtörni a csendet munkatársai ezt nem tették meg. A hadsereg vezetése most az új vádakat is vizsgálja. (Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.