Az iráni belbiztonsági erők letartóztatták az egyik leghíresebb emberjogi aktivistát az országban

külföld
2015 május 05., 17:42
comments 109

Narges Mohammadit, az Iránban betiltott Emberi jogok védelmezői szervezet vezetőjét hétfőn vádolták meg nemzetellenes bűncselekménnyel, kedden otthonából erőszakkal vitték el a teheráni belbiztonsági erők tagjai. Férje az Aljazeeranak megerősítette a letartóztatás tényét, de neki sem árulták el, hogy hova vitték feleségét.

photo_camera AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI

A Human Rights szóvivője, Mahmood Amiry-Moghaddam határozottan elítélte a letartóztatást és kérte a nemzetközi diplomáciát, hogy gyakoroljon nyomást Iránra Mohammadi szabadon engedése érdekében.

Mohammadi többször nyilatkozott és találkozott prominens nyugati politikusokkal, például Catherine Ashtonnal, az EU korábbi külügyi biztosával. Ezután Irán megvonta tőle útlevelét. Mohammadit legutóbb 2011-ben tartóztatták le, akkor 11 évre ítélték, de ezt később hat évre csökkentették. (Aljazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.