Ötven országban is jobb anyának lenni, mint Magyarországon

POLITIKA
2015 május 05., 08:09
comments 95

Még a legjobb ötvenbe sem került be Magyarország az anyaság szempontjából legjobb országok világrangsorában. A Save the Children 2015-ös éves jelentése szerint Magyarország helyezését

  • az anyák halandósága;
  • a gyerekhalandóság;
  • a nők politikai képviselete

rontja le igazán.

Ez utóbbiban azt mérték, hogy a kormányzati és képviselői helyek hány százalékát töltik be nők, és Magyarország a harmadik világra jellemző 10 százalékos arányszáma eléggé lerontotta az ország eredményét.

De nem túl bíztatók a halandósági statisztikák sem. A Save the Children az terhesség egészségi kockázatát élethosszra jutó halálozásban méri, ez alapján a magyar anyák halálozási esélye 1:5000 élethossz.

Viszonyításképp, ugyanez az arányszám Lengyelországban 1:19800, Ausztriában 1:19200, Csehországban 1:12100, Szlovákiában 1:10200. Ezekben az országokban a nők politikai képviselete is fejlettebb, a legrosszabbul teljesítő Szlovákiában is 18.7 százalék. Szlovákia a 34. helyen áll a világrangsorban, pedig ott a gyerekhalandósági statisztika rosszabb, 7,2:1000, szemben a magyar 6,1:1000-es értékkel.

Anyának természetesen a skandináv országokban a legjobb lenni, a világrangsort Norvégia vezeti Finnország, Izland, Dánia és Svédország előtt, Magyarországot pedig még Belarusz is megelőzi. (Via Independent, Save the Children)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.