link Forrás

Gyilkosságot tussolna el a kormány, több ezren tüntettek Szkopjéban

külföld
2015 május 06., 16:40
comments 29

Több ezren tüntettek Szkopjéban a macedón kormány ellen kedden este, mert az megpróbálta eltussolni, hogy kinyomozzák valóban a rendőrök vertek-e halálra egy 22 éves fiút. A tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak, 19-en megsérültek, közülük 11 rendőr. A tömeg a központi kormányzati épület előtt gyülekezett, aminek több ablakát betörték, kukákat gyújtottak fel. A rendőrség ezután kezdett a tüntetés feloszlatásába. A Nova TV újságírója Sashka Cvetkovska szerint a rohamrendőrök indokolatlanul erőszakos léptek fel a demonstrálókkal szemben.

photo_camera AFP PHOTO / TOMISLAV GEORGIEV

A tüntetést a baloldali szociáldemokraták vezetője Zoran Zaev hívta össze miután tucatnyi hangfelvétel publikált, amiken szerint Nikola Gruevszki miniszterelnök és belügyminiszter arról beszél, hogy hogyan tussoljanak el egy gyilkosságot, amit rendőrök követtek el. A hangfelvételt valószínűleg a hírszerzéstől juttatta ki Zaevnek. Gruevszki szerint a hangfelvételek hamisak, és külföldi ügynökök keze lehet a dologban, hogy megbuktassák. Zaevet rövid időre őrizetbe is vették, de később elengedték. Zaev szerint nem csak a gyilkosság eltussolásáról van hangfelvétlele, hanem arról is, hogy a kormányfő több éve húszezer ember telefonját hallgattatja le illegálisan. Május közepére országos tiltakozást szervez. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.