Gyilkosságot tussolna el a kormány, több ezren tüntettek Szkopjéban

Több ezren tüntettek Szkopjéban a macedón kormány ellen kedden este, mert az megpróbálta eltussolni, hogy kinyomozzák valóban a rendőrök vertek-e halálra egy 22 éves fiút. A tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak, 19-en megsérültek, közülük 11 rendőr. A tömeg a központi kormányzati épület előtt gyülekezett, aminek több ablakát betörték, kukákat gyújtottak fel. A rendőrség ezután kezdett a tüntetés feloszlatásába. A Nova TV újságírója Sashka Cvetkovska szerint a rohamrendőrök indokolatlanul erőszakos léptek fel a demonstrálókkal szemben.

AFP PHOTO / TOMISLAV GEORGIEV

 A tüntetést a baloldali szociáldemokraták vezetője Zoran Zaev hívta össze miután tucatnyi hangfelvétel publikált, amiken szerint Nikola Gruevszki miniszterelnök és belügyminiszter arról beszél, hogy hogyan tussoljanak el egy gyilkosságot, amit rendőrök követtek el. A hangfelvételt valószínűleg a hírszerzéstől juttatta ki Zaevnek. Gruevszki szerint a hangfelvételek hamisak, és külföldi ügynökök keze lehet a dologban, hogy megbuktassák. Zaevet rövid időre őrizetbe is vették, de később elengedték. Zaev szerint nem csak a gyilkosság eltussolásáról van hangfelvétlele, hanem arról is, hogy a kormányfő több éve húszezer ember telefonját hallgattatja le illegálisan. Május közepére országos tiltakozást szervez. (BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.