A rendőrség a Belügyminisztériumot kérdezte meg, Habony Árpád közszereplő-e vagy sem

Tbg
POLITIKA
2015 május 07., 17:50
comments 160

Volt az a hír, hogy megbírságolták Andy Vajnát, amiért Habony Árpáddal együtt egy furgonnal áthajtottak egy záróvonalon biztonsági öv bekapcsolása nélkül. A járművet Habony vezette.

Az erről szóló rendőrségi közlésben azonban volt egy furcsaság: miközben Andy Vajna kormánybiztos nevét leírták, "társára" vonatkozóan nem szolgáltattak adatot. Tehát miközben az egész ország tudja, hiszen videófelvétel van róla, hogy Habony vezeti az autót, a rendőrség nem árulta el a nevét.

Azért nem, mert álláspontjuk szerint Habony nem közszereplő, ezért neve sem tartozik a nyilvánosságra.

A Hír24 viszont utánajárt, hogy mégis honnan vették a rendőrök, hogy Habony nem közszereplő, hiszen ez nem eldöntött dolog. (A magyar szabályozásban pl. nincs definíciója a közszereplőnek, közszereplésnek, a bírói gyakorlat szokta eldönteni a kérdést.)

Ezt a választ kapták:

"Tekintettel arra, hogy a közszereplő, mint olyan, jogilag nincs meghatározva, az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata állásfoglalásért fordult szakirányító szervéhez, a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztályához. A Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztály vezetője, Samu Attila sajtófőnök arra az álláspontra helyezkedett, hogy Habony Árpád a következetes joggyakorlat és jogértelmezés szerint nem tekinthető közszereplőnek, mert közhatalmat nem gyakorol, gyakorolt; közhatalom gyakorlásával járó tisztségre nem jelölték, illetve a politikai közvéleményt feladatszerűen nem alakítja, alakította. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs
Szolgálata válaszának kialakításakor a szakirányító szerv vezetőjének állásfoglalását követte."

- írta az ORFK.

A rendőrség tehát a Belügyminisztérium sajtóosztályához fordult, hogy álláspontot egyeztessen. Samu Attila, Pintér Sándor minisztériumának sajtófőnöke úgy találta, Habony nem közszereplő.

Habony Árpád ugyebár a legrejtélyesebb figurája az Orbán-kormánynak. Leginkább azért, mert annak ellenére, hogy mindenütt ott van, fontos politikai, kommunikációs ötleteket tőle vesz át Orbán Viktor kormányfő, a kormány általában úgy tesz, mintha nem tudna semmit az egykori vitrinőrről. (Hír24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.