Ha önnek jogszerűtlen földosztásról van tudomása, ne úgy tiltakozzon, hogy beveti napraforgóval

vidék
2015 május 07., 10:36
comments 77

A Fejér megyei Kajászón nem annyira könnyű állami földbérlethez jutni, már persze ha nem Mészáros Lőrincről, a rokonairól vagy a szintén jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Kiss Árpádról van szó. Böcsödi Gergelynek sem sikerült, ahogy a helyi gazdák egyikének sem.

Úgy még nehezebb dolguk volt, hogy Kiss Árpád még a törvényben előírt limit felett is kapott egy 64 hektáros területet. A magukat kisemmizettnek érző helyi gazdák ezt 2012 őszén előbb jelképesen lefoglalták, majd 2013 tavaszán bevetették napraforgóval.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet perbe fogta a lázadó Böcsödi Gergelyt. Azt követelték tőle, hogy fizessen kártérítést, így annak az őrző-védő cégnek a költségeit is, amelyet az akció után bíztak meg a vitatott földterület védelmével. Öt és fél millióról indultak, végül megálltak 1,3 milliónál. Azt az 1,3 milliót viszont ma megítélte a bíróság - írja a Népszabadság.

Az ítélet szerint Böcsödi Gergelynek nem volt joga ilyen módon tiltakozni. Azt, hogy a pályáztatás törvényszerű volt-e, nem is vizsgálták. Pedig valóban hibázhatott a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, mert 2013-ban újra megpályáztatták a 64 hektárt. Azon viszont Böcsödi Gergely nem indulhatott el, mert a földalapkezelő beperelte.

Az 1,3 millió kártérítésre ítélt Böcsödi a Népszabadságnak azt mondta, hogy szomorú, és azt sem méltányolta a bíróság, hogy felhívta a figyelmet egy pályázati jogsértésre, hiszen a nyertes többet kapott, mint amit a törvény megengedett. Szerinte "alkotmányos kötelessége volt előidézni, hogy a jogrend helyreálljon", ezért választotta a vetést, amire meghívta a sajtót.

"A törvénytelenség megszűnt. Közel másfél millió forintomba került. A kormány évekkel ezelőtt azt ígérte, hogy földhöz juttatja a fiatal gazdákat. A föld végül másé lett, én meg fizethetek. Ez van. Nem adom fel, bízom abban, hogy a történet még nem ért véget"

- mondta Böcsödi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.