Áder nem írja alá a földtörvény módosításait

politika
2015 május 08., 12:39
comments 241

Az államfő álláspontja szerint az állami földvagyonról szóló törvénymódosítás egyes rendelkezései és elfogadásának módja nincsenek összhangban az Alaptörvénnyel, ezért Áder János előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól - közölte honlapján a Köztársasági Elnöki Hivatal pénteken.

A köztársasági elnök három kérdés vizsgálatára kérte az Ab-t:

  • fogadott-e el az Országgyűlés feles többséggel olyan rendelkezéseket, amelyekről minősített többséggel kellett volna döntenie? (Ha így történt, az az államfő szerint felveti a törvény egyes részeinek közjogi érvénytelenségét.)
  • sérültek-e a természetvédelem korábban elért szintjének megőrzését szolgáló intézményi garanciákra vonatkozó szabályok?
  • a jogszerűen megkötött, hatályos szerződések ezen törvénnyel módosíthatók-e?

A törvénymódosítást az Országgyűlés április 28-án fogadta el. Az ellenzék főként azért bírálta a tervezetet, mert védett természeti területeket is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet hatáskörébe utal. Ezeket korábban a nemzeti parkok igazgatóságai kezelték.

Az előterjesztés eredeti célja az volt, hogy az NFA tulajdonába kerüljön az összes állami tulajdonú föld, hogy azok hasznosítása egységes tulajdonosi joggyakorlás, egységes hasznosítási elvek alapján történhessen. De a zárószavazást két hete el kellett halasztani, mert a javaslat kétharmados többséget igénylő részei nem kaptak elég szavazatot.

Ezután a törvényalkotási bizottság – a szakminiszter előterjesztésére – zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be, kezdeményezve a törvényjavaslat egységének megteremtését a sarkalatos passzusok nélkül. Így a parlament végül egyszerű többséggel is elfogadhatta a törvénymódosítást.

Az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollja során megvizsgálja, hogy azt elfogadandó törvény összhangban van-e az Alaptörvénnyel. ha úgy találják, hogy igen, akkor Ádernak alá kell írnia. Ha viszont nem, a parlamentnek módosítania kell a szabályon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt