Élete végéig börtönben marad a romagyilkosságok első-, másod- és harmadrendű vádlottja

bűnügy
2015 május 08., 05:25
comments 132

Péntek reggel hirdetett ítéletet a romagyilkosságok ügyében a másodfokú bíróság. Az elsőfokú döntés lényegét nem változtatták meg:

  • Kiss Árpád Sándor első,
  • Kiss István Zoltán másodrendű,
  • Pető Zsolt István harmadrendű vádlott életfogytiglant kapott, és feltétetelesen sem bocsáthatók szabadlábra.
  • 13 év fegyház maradt a büntetés a negyedrendű vádlottnál, Csontos Istvánnál.

A legfontosabb újdonság az elsőfokú ítélethez képest, hogy a vádlottakat személyi szabadság megsértésében is bűnösnek találta a bíróság. Elutasították Kiss Árpád Sándor panaszát az első fokon eljáró bíró elfogultságáról. A másodfok szerint tisztességes volt az eljárás első fokon, a bíró pedig nem volt részrehajló a bíró, egyszerűen csak ilyen a tárgyalási stílusa.

A bírónő végigvette a nagyon hosszú első fokú eljárás összes olyan részletét, amit kifogásoltak a vádlottak vagy a védőik. Talált néhány kisebb szabálytalanságot, például, hogy egy-egy esetben elmaradtak a figyelmeztetések, de egyik hiba sem volt nagyobb súlyú, vagy már menet közben korrigálták, így a bíró szerint nem adnak okot új eljárás elrendelésére.

Kiss Árpád, testvére, Kiss István és Pető Zsolt 9 alkalommal támadtak fegyvertelen romákra. 6 embert, köztük egy gyereket öltek meg. A negyedik támadó, Csontos István sofőr volt az utolsó két támadásnál.

A gyilkosságsorozatról, és az elkövetők elleni nyomozásról bővebben ebben a cikkben írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.