A kormány keresztbe tenne a régészeknek

Az útépítések felgyorsítása érdekében tovább nehezítené a kormány az építkezés előtti régészeti feltárást: az előző ciklusban többek között alaposan lerövidítették az erre jutó időt (30 munkanapra), egy újabb - eléggé átláthatatlan - salátatörvényben pedig arról is rendelkeznének, hogy a feltárást tulajdonképpen bármilyen cég végezhetné, írja az Index.

Ez tehát azt jelenti, hogy adott esetben feltárásra kapnak megbízást olyan vállalkozás is, "akik normális körülmények között nem kaphatnának ásatási engedélyt".

Ráadásul az ásatásra jutó idő még tovább rövidül, az eddig harminc munknap helyett, harminc naptári nap alatt kéne végezni, ami - IGEN-IGEN-IGEN - egy húzósabb munka esetében azt is jelentené, hogy vasárnap kell dolgoznia a feltárást végző csapatnak.

A Magyar Régész Szövetség azért is tiltakozik, mert a szabályozásról elvileg egyeztetett velük L. Simon László, ám a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által beterjesztett tervezet már nem az egyeztett álláspont szerint készült. (Index)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.