A kormány keresztbe tenne a régészeknek

Tbg
építészet
2015 május 09., 11:49
comments 143

Az útépítések felgyorsítása érdekében tovább nehezítené a kormány az építkezés előtti régészeti feltárást: az előző ciklusban többek között alaposan lerövidítették az erre jutó időt (30 munkanapra), egy újabb - eléggé átláthatatlan - salátatörvényben pedig arról is rendelkeznének, hogy a feltárást tulajdonképpen bármilyen cég végezhetné, írja az Index.

Ez tehát azt jelenti, hogy adott esetben feltárásra kapnak megbízást olyan vállalkozás is, "akik normális körülmények között nem kaphatnának ásatási engedélyt".

Ráadásul az ásatásra jutó idő még tovább rövidül, az eddig harminc munknap helyett, harminc naptári nap alatt kéne végezni, ami - IGEN-IGEN-IGEN - egy húzósabb munka esetében azt is jelentené, hogy vasárnap kell dolgoznia a feltárást végző csapatnak.

A Magyar Régész Szövetség azért is tiltakozik, mert a szabályozásról elvileg egyeztetett velük L. Simon László, ám a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által beterjesztett tervezet már nem az egyeztett álláspont szerint készült. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.