Te mit csinálsz, ha jön a szirénázó mentő?

közlekedés
2015 május 12., 07:21
comments 163

Csodálatos magyar siker: pár nap alatt egymilliószor kattintottak a videóra, amin egy budapesti mentő 5 perc 52 másodperc alatt teszi meg a Zuglóból a Kolosy térre vezető 7,6 kilométeres utat.

“Ha valaha mentő visz, azt akarom, hogy ez a srác vezessen” - írja az eredeti posztoló a Redditen, de a kommentelők hozzáteszik, hogy ehhez a sofőrteljesítményhez nagyon kellett a mentő útjából eltakarodó autósok együttműködése is, amit A+-osnak, csillagos ötösnek minősítenek.

Pedig létezik a világon ennél sokkal jobb hozzáállás, meg persze sokkal rosszabb is.

Mihez kezdenek a világ autósai a sziréna hallatán?

Németország: Állnak, mint a katonatiszt

Ahogy a nagykönyvben meg van írva: a német sofőrök az autópálya három sávjából két teljes sávot felszabadítanak a szirénázó mentőnek, a külső sávból jobbra, a belsőből balra húzódnak, egészen a korlát mellé, és állnak, mint a katonatiszt, amíg a mentő el nem halad. A példás rendbe persze mindig belerondít egy hülye, de fogjuk rá, hogy az külföldi.

 

Anglia: A sziréna mögött egy igazi gentleman

Ez nem mentő ugyan, hanem rendőrautó, úgyhogy almát körtével, de attól még tanulságos. Az angol sofőrök a magyarokhoz hasonlóan reagálnak a szirénára: néha bénáznak, néha bevállalnak egy rizikós kifordulást, de általában segítőkészek, viszont vigyázzba nem állnak, mint a németek. Nem is ez az érdekes, hanem a rendőr sofőr, aki konkrétan megköszöni az autósoknak, hogy lehúzódtak a sziréna hallatán. Na, ilyet viszont tényleg kevés helyen látni a világban.

 

Hollandia: Nagy felhajtás motorosokkal

Három motoros biztosítja a mentőautó útját ezen a videón, egymást váltva állnak le a kereszteződésekben, de az az igazság, hogy amennyire látványos, autós szempontból annyira bénának tűnik az egész: nehéz kitalálni, pontosan mit akar az ember mögött nagy dérrel-dúrral szirénázó motoros (meg akar állítani? el akar menni?), és az sem egyértelmű, hogy a pontosan kinek szólnak és mit jelentenek a karjelzések meg a sípolás.

 

De legalább ebből nem lett olyan durva baleset, mint ami ezen az azonosítatlan országból származó videón látható, egy motoros biztosító az autópálya egy sávját akarja lezárni a közeledő mentőnek, aztán jön a tragédia:

 

India: Meghalsz, mielőtt a kórházba érsz

Az indiai sofőrök úgy szarják le a sziránázó mentőt, ahogy van: mondjuk egyenesen az útjába parkolnak, sebességbe teszik a kocsit, hogy még eltolni se lehessen, és a mentősnek negyedórájába kerül, hogy felkutassa a környéken a tulajdonost, és megkérje, hogy legyen szíves álljon már odébb. Ha pedig mögöttük áll egy teljes erővel szirénázó rendőr, legfeljebb felhangosítják a zenét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.