2020: betiltják a mentolos cigit Magyarországon

Kedvező irányba módosítja a csecsemőgondozási díjra és a gyermekgondozási díjra jogosultak egyes csoportjai számára az ellátás kiszámítására vonatkozó szabályokat az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosítása – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára az Országgyűlésben, bármit is jelentsen ez.

Zombor Gábor az MTI szerint közölte azt is: EU-s szabályozás miatt 2020. május 20-a után tilos lesz mentolos cigarettát, cigarettadohányt forgalomba hozni Magyarországon.

Az államtitkár ismertetése szerint egy 2014. áprilisi uniós irányelv betiltja a jellegzetes ízesítésű és az alkotóelemeikben ízesítést tartalmazó dohánytermékeke. A tagállamok bizonyos esetben derogációval élhetnek a tiltás miatt 2020 májusáig. A tiltás nem vonatkozik a szivarra, a szivarkára, illetve a pipadohányra.

Zombor Gábor elmondta azt is, hogy a törvénycsomag meghatározza az oltások alóli mentesülés szabályait, illetve bevezeti a forgalomba hozatali engedély előtti gyógyszeralkalmazás intézményét.