Újra lendületet kapott a megmagyarázhatatlan méhpusztulás

TUDOMÁNY
2015 május 14., 17:25

méhek

Az amerikai méhkolóniák 42 százaléka pusztult el tavaly, derült ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium felméréséből. Ez azért aggasztó, mert korábban abban reménykedtek a kutatók, hogy az egyelőre tisztázatlan okból bekövetkező méhpusztulás a 2013-2014-es évben visszafordult.

Mint látható, eddig még csak egyszer volt olyan, hogy a mostaninál több méhkolónia pusztult volna el: 2012-2013-ban. (Minden évben a baloldali oszlop jelképezi azt a szintet, ami a méhkaptárak gazdái szerint a "normális" pusztulási arány lenne.)

totallossesoverwinter-680x533

Az egyelőre még megnyugtató magyarázat nélküli kolónia-összeomlásra 2006-ban figyeltek fel először. Gyakorlatilag a méhtársadalom omlik össze: a dolgozó méhek egyszerűen kimenekülnek a kaptárból. Egyelőre még csak elméletek vannak, egyesek a termeszeket, mások a permetezőszereket okolják.

(Amerikai mezőgazdasági minisztérium, Qz, Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.