Hetvenszeresére drágulhat az otthoni pálinkafőzés

A kormány továbbra is tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a házi pálinkafőzés miatt. Brüsszel szerint még mindig sérti az uniós jövedéki szabályokat, hogy a magyar állam úgy szüntette meg az otthoni pálinkafőzés ingyenességét, hogy csak évi 1000 forintot szed be utána. Az EU-s szabályozás szerint a tagállamoknak egy normál, illetve egy kedvezményes adókulcsot kellene alkalmazniuk, de nem lehetne kisebb a normál jövedéki adó 50 százalékánál.

A kormány januárban ezzel a trükkel akarta megúszni az ország ellen indított kötelezettségszegési eljárást, de az Európai Bizottság február végén felszólítást küldött a kormánynak, mert szerinte az ezer forintos jövedéki adó nem tesz eleget az Európai Bíróság tavalyi elmarasztaló ítéletének.

Pálinkapiaci szakértők szerint a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha minden pálinkára az 50 százalékos kedvezményes kulcsot vetnék ki. Ettől persze a házi párlatfőzés drágulna, a legális kereskedelmi szeszfőzdék termékei viszont olcsóbbak lennének. Ráadásul ezzel a pálinkapiac is letisztulna. Az Agrárszektor számításai szerint

az 50 százalékos adókulccsal ezer forintról 71 810 forintot kellene fizetni a házi szeszfőzés után.

(agrárszektor)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.