Hetvenszeresére drágulhat az otthoni pálinkafőzés

2015 május 15., péntek 9:09
191

A kormány továbbra is tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a házi pálinkafőzés miatt. Brüsszel szerint még mindig sérti az uniós jövedéki szabályokat, hogy a magyar állam úgy szüntette meg az otthoni pálinkafőzés ingyenességét, hogy csak évi 1000 forintot szed be utána. Az EU-s szabályozás szerint a tagállamoknak egy normál, illetve egy kedvezményes adókulcsot kellene alkalmazniuk, de nem lehetne kisebb a normál jövedéki adó 50 százalékánál.

A kormány januárban ezzel a trükkel akarta megúszni az ország ellen indított kötelezettségszegési eljárást, de az Európai Bizottság február végén felszólítást küldött a kormánynak, mert szerinte az ezer forintos jövedéki adó nem tesz eleget az Európai Bíróság tavalyi elmarasztaló ítéletének.

Pálinkapiaci szakértők szerint a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha minden pálinkára az 50 százalékos kedvezményes kulcsot vetnék ki. Ettől persze a házi párlatfőzés drágulna, a legális kereskedelmi szeszfőzdék termékei viszont olcsóbbak lennének. Ráadásul ezzel a pálinkapiac is letisztulna. Az Agrárszektor számításai szerint

az 50 százalékos adókulccsal ezer forintról 71 810 forintot kellene fizetni a házi szeszfőzés után.

(agrárszektor)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt