Egy ismeretlen lett művész keresztre feszítette Putyint

külföld
2015 május 17., 07:35
comments 140

Mélységes félháborodást kifejező tiltakozó levelet adott közzé az orosz nagykövetség, miután Lettország fővárosában, Rigában bukkant fel egy szobor, ami az orosz elnököt ábrázolja keresztre feszítve.

Dmitrij Peskov, Putyin szóvivője szintén elítélte a művet, szerinte bárki is tette ezt, annak lelkiismerete felelni fog mindezért.

A szobor igazi XXI. századi művészeti projekt, mert kifejezetten megszólítja és bevonja az utca emberét, ugyanis bárkinek lehetősége van szögeket verni a mű-Putyinba. A szobrot a KGB egykori rigai székháza előtt állították fel. A készítője ismeretlen.

A lett hatóságok azzal igyekezték elvenni a dolog élét, hogy a szobron nem is Putyint ábrázolták. Később egy lapban megszólalt a még mindig névtelenséget kérő alkotó is, aki szintén azt állította, hogy a szobor csak egy üzletembert ábrázol, és egy olasz ismerőse a mintája.

Ugyanakkor a KGB főépület elé kihelyezett, arcvonásaiban azért leginkább Putyinra emlékeztető szobor maga ássa alá kicsit ezeket a magyarázkodásokat.

Lettországban amúgy is meglehetősen elég oroszellenes a közhangulat, az egykori szovjet tagállamban, ahol még mindig sok tagja él az orosz kisebbségnek, sokan féltik függetlenségüket, látva Putyin agresszív külpolitikáját.

Szombaton végül lekerült a szobor a helyéről, mert állítólag annyira sok fenyegetés érkezett miatta. Még nem tudni, mi lesz a sorsa. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.